Ook als Vlaams minister wil Cieltje Van Achter de Brusselse formatiegesprekken blijven volgen voor de N-VA. In die gesprekken zal voor 13 oktober wellicht geen kentering meer komen, maar ondertussen lijkt een formule met de N-VA aan kracht te winnen.
Brusselse formatie blijft in sukkelstraatje, maar piste met de N-VA wint aan kracht
Het was een opvallende zinsnede in het interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake maandagavond: “De bevoegdheden van Cieltje Van Achter zijn interessant en kunnen nog interessanter worden als N-VA eventueel ook in het Brussels Gewest verantwoordelijkheid zou opnemen.”
Het is geen geheim dat de partij van De Wever ook in Brussel bereid is om tot de regering toe te treden. Bij de N-VA valt in ieder geval te horen dat de combinatie van de gemeenschapsbevoegdheden van Van Achter en een minister in de Brusselse regering “opportuniteiten biedt”.
Achter de schermen wordt dan ook meer en meer gepusht in de richting van een meerderheid aan Vlaamse kant waarbij de link met zowel de Vlaamse ‘raketcoalitie’ als de – wellicht – toekomstige Arizonacoalitie gelegd wordt.
Dat betekent dat naast Groen ook N-VA, Vooruit en CD&V in een volgende Brusselse regering zouden belanden. Niet alleen de N-VA wil haar “verantwoordelijkheid opnemen”, ook Brussels CD&V-kopstuk Benjamin Dalle liet eerder al verstaan dat hij paars-groen niet wil depanneren, maar wel oren heeft naar een formule met de N-VA.
N-VA-aversie
Maar omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober steeds dichterbij komen, willen de Vlaamse groenen in Brussel niet weten van toenadering met de N-VA. Groen komt in Brussel op lokaal niveau steevast samen met zusterpartij Ecolo op, waarbij de aversie tegenover de N-VA zo mogelijk nog groter is.
Op twaalf dagen van de stembusslag zien de gehavende groenen het dus niet zitten om een paringsdans met de Vlaams-nationalisten op poten te zetten. De concurrentie op links is met de socialisten, marxisten én Team Fouad Ahidar al moordend genoeg.
“De bevoegdheden van Cieltje Van Achter zijn interessant en kunnen nog interessanter worden als N-VA eventueel ook in het Brussels Gewest verantwoordelijkheid zou opnemen.”
Partijvoorzitter N-VA
Ondertussen liet kersvers minister Van Achter dinsdag aan Belga weten dat zij het aanspreekpunt blijft voor de N-VA in de Brusselse formatiegesprekken.
Of dat dan wil zeggen dat Van Achter, net zoals Guy Vanhengel (Open Vld) in een ver verleden, een functie in de Brusselse regering kan combineren met haar post in de Vlaamse regering-Diependaele, is nog koffiedik kijken.
Of ligt Mathias Vanden Borre in polepositie om de N-VA eventueel te vertegenwoordigen in de Brusselse regering? “We moeten eerst nog het een en het ander intern bespreken”, reageert hij aan BRUZZ. "Vrijdag legt Gilles Verstraeten de eed af als vervanger van Cieltje Van Achter in het Brussels parlement. Tegen dan willen we de praktische weerslag van haar aanstelling geëvalueerd hebben."
Ahidar
Met of zonder de N-VA, momenteel blijft de Brusselse formatie volledig in het slop zitten. Bij Groen blijft dezelfde leuze al enkele weken weerklinken: aan tafel gaan met 'deze MR' is geen optie.
“We kunnen nog steeds aan een overlegde oplossing over de lage-emissiezone (LEZ) werken om het vertrouwen te herstellen”, aldus Stijn Bex. Maar daar staan de Franstalige liberalen, voorzitter Georges-Louis Bouchez op kop, niet voor te springen.
En dan is er nog de factor-Ahidar, die na de exit van Van den Brandt als formateur de handschoen opnam en in een bemiddelende rol het water aftastte. Met zowel Vooruit als Groen had eeuwige positivo Ahidar constructieve gesprekken, maar de laatste week blijft het stil rond zijn pogingen om een meerderheid aan Nederlandstalige kant op de been te brengen.
“Als hij zijn rol echt ernstig neemt, kijken we uit naar het vervolg van onze gesprekken”, klinkt het bij een bron. Toch lijkt een piste met de N-VA en CD&V aan boord nog steeds levensvatbaarder dan een meerderheid met Team Fouad Ahidar, Vooruit en Groen. Alleen al omdat er bij de Franstalige partijen aan tafel een pak minder scepsis is tegenover de N-VA dan tegenover Ahidar.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.