Cieltje Van Achter (N-VA): 'We willen de verantwoordelijkheid nemen, het is nodig'

NLS
© BRUZZ
04/09/2024
Updated: 05/09/2024 10.01u

Brussels N-VA-kopstuk Cieltje Van Achter reageert voor het eerst op de aanslepende regeringsonderhandelingen aan Nederlandstalige kant. In een mededeling geeft ze aan dat de Vlaams-nationalisten hun “verantwoordelijkheid willen opnemen en een partner zullen zijn voor wie grondig wil hervormen en de begroting op orde wil zetten.”

De voorbije periode onthield Van Achter zich van uitspraken omtrent de Brusselse regeringsvorming aan Nederlandstalige kant. Maar bijna drie maanden na de regionale verkiezingen, geeft het Brusselse N-VA kopstuk aan bereid te zijn om mee aan tafel te schuiven.

Een van haar voornaamste prioriteiten betreft de begroting. “De uitdagingen waarvoor we staan zijn immens”, zegt Van Achter. “De begroting was al desastreus voor de verkiezingen. Blijven we op hetzelfde elan voortgaan, zou er nog een miljard euro schulden bijkomen. Het is dus hoog tijd voor hervormingen. Wachten tot na de gemeenteraadsverkiezingen zou schuldig verzuim zijn.”

Daarnaast staan veiligheid en werkloosheid bovenaan het agenda van Van Achter. “De Brusselaars verdienen een nettere en veiligere stad, en het aantal werklozen ligt op het hoogste niveau in zeven jaar. Ook die dossiers vergen grondige hervormingen.” Welke hervormingen ze precies in gedachten heeft, kan Van Achter nog niet kwijt. “Dat is voor de onderhandelingstafel, in het geval dat we uitgenodigd worden.”

Moeilijke kaarten

Het N-VA-kopstuk erkent wel dat de kaarten moeilijk liggen aan Nederlandstalige kant. “Maar er zijn weldegelijk opties.” Over met welke partijen Van Achter in zee zou willen gaan, blijft ze momenteel nog op de vlakte. “Wel willen we samenzitten met partijen die de begroting, veiligheidsproblemen en het gebrek aan tweetaligheid in onze hoofdstad op een serieuze manier willen aanpakken. En dat in het belang van de Brusselaars.”

De Brusselse N-VA was de afgelopen verkiezingen de derde grootste partij aan Nederlandstalige kant. Worden de Vlaams-nationalisten uitgenodigd aan de onderhandelingstafel, kan dat mathematisch een verschil maken op vlak van machtsverhoudingen.

Vooruit zou in dat opzicht de vierde en kleinste partij worden in een eventuele coalitie met Groen, N-VA en Open VLD, en zo mogelijk naast een van drie ministerposten grijpen.

Vertrouwensbreuk

Aan Franstalige kant toont Les Engagés zich alvast bereid om samen met N-VA aan de knoppen te zitten. Aan BX1 zei Christophe De Beukelaer, voorzitter van de Brusselse afdeling, “dat het de meest logische piste zou zijn”, en de partij over een “democratische legitimiteit” beschikt.

De vraag blijft nu of formateur Elke Van den Brandt de N-VA de hand zal reiken. 30 augustus had ze alvast een gesprek met Van Achter, en ook met Fouad Ahidar. Over de inhoud werd nog niets gelost, behalve dat een piste met N-VA en Team Fouad Ahidar “nog niet rijp” was.

Voorlopig is nog niet duidelijk of en wanneer de volgende gesprekken zullen verlopen. Het kabinet van Van den Brandt laat weten dat “eerst de vertrouwensbreuk met de Franstalige meerderheidspartijen hersteld moet zijn, vooraleer er verder gewerkt kan worden aan de formatie aan Nederlandstalige kant. De bal ligt in het kamp van Leisterh (MR).”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni