Elke Van den Brandt (Groen) en David Leisterh (MR)

Belgaimage/Montage: BRUZZ

| Elke Van den Brandt (Groen) en David Leisterh (MR)

Brusselse formatie: Van den Brandt en Leisterh voeren eerste gesprek na wekenlange stilte

JB
© BRUZZ
16/10/2024
Updated: 16/10/2024 16.32u

Na een radiostilte van meer dan een maand hebben David Leisterh (MR) en Elke Van den Brandt (Groen) woensdagnamiddag opnieuw rond de tafel gezeten met het oog op de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Dat verneemt BRUZZ uit goede bron.

Vorige maand was de temperatuur tussen beide hoofdrolspelers onder het vriespunt gezakt nadat de Franstalige partijen MR, PS en Les Engagés eenzijdig hadden beslist om de volgende fase van de lage-emissiezone (LEZ) met twee jaar uit te stellen.

Omdat Elke Van den Brandt (Groen) vastzat met de formatie aan Vlaamse zijde, dreigde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er begin september ook nog eens mee om een einde te maken aan Good Move – een van de groene stokpaardjes uit de vorige legislatuur.

Eisen

Van den Brandt liet daarop weten dat ze haar formatiepogingen zou staken. Fouad Ahidar nam met zijn partij als tweede grootste formatie in de Nederlandse taalgroep het heft in handen, maar wist nooit te overtuigen. Vooral Vooruit gaf de laatste tijd aan dat het initiatief opnieuw bij Van den Brandt moet liggen.

De groene kopvrouw zou woensdagnamiddag, uit eigen beweging, een ontmoeting met David Leisterh gehad hebben. Die duurde enkele uren.

Van den Brandt zou bepaalde eisen gesteld hebben tegenover de MR. Op die manier wil ze nagaan of er toch nog een basis is om onderhandelingen op te starten. "Het gesprek was een eerste poging om het fors beschadigde vertrouwen te herstellen", klinkt het bij een woordvoerder van Van den Brandt. "Het verliep constructief. Er is van onze kant een reeks voorwaarden gesteld opdat we weer rond de tafel kunnen zitten."

Opnieuw formateur?

Door het gesprek lijkt het erop dat Van den Brandt opnieuw aan zet is om aan Vlaamse kant een meerderheid te vinden. Groen bleef bij de gewestverkiezingen de grootste aan Nederlandstalige zijde.

Tegelijkertijd is er van een Nederlandstalige meerderheid vooralsnog geen sprake. Van den Brandt zou eerst willen aftasten of er volgens haar voldoende vertrouwen is tussen de grootste partijen in elke taalgroep vooraleer ze opnieuw op zoek gaat naar een meerderheid aan Vlaamse zijde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni