David Leisterh versus Elke Van den Brandt zijn aan zet na de uitstekende resultaten van MR en Groen bij de verkiezingen van 9 juni 2024 voor het Brussels parlement

Belgaimage/Montage: BRUZZ

| David Leisterh (MR) en Elke Van den Brandt (Groen), de twee Brusselse formateurs.

Brusselse partijen spuien mist over coalitie met N-VA

JB
© BRUZZ
30/08/2024

Ondanks een nieuwe ronde begrotingsgesprekken blijft de Brusselse formatie muurvast zitten. “Het is niet uitgesloten dat er in december nog geen nieuwe Brusselse regering in het zadel zit,” klinkt het bij Brusselkenner Daniël Buyle. Ondertussen blijft er mist hangen rond een mogelijke piste met de N-VA aan boord.

Donderdagnamiddag zaten de partijen die werk willen maken van een nieuwe Brusselse regering opnieuw rond de tafel om een blik te werpen op de begroting. Aan Franstalige zijde schoven MR, PS en Les Engagés aan, aan Nederlandstalige kant tekenden Groen, Vooruit en Open VLD present.

Het mag niet verbazen dat CD&V-kopstuk Benjamin Dalle niet van de partij was. Hij wordt naar eigen zeggen ook “niet op de hoogte gehouden.”

Dalle blijft de piste waarbij de Brusselse christendemocraten aansluiten bij de paarsgroene partijen om een meerderheid te vinden aan Nederlandstalige kant resoluut afschieten, terwijl Van den Brandt die formule nog steeds de meest werkbare vindt om uit de impasse te geraken.

Geen veto’s tegen N-VA

Bij BRUZZ gaf Dalle woensdag aan dat het hem logischer lijkt om de N-VA te betrekken in de formatiegesprekken, maar het water tussen Groen – de grootste partij aan Nederlandstalige kant – en de Vlaams-nationalisten blijft erg diep.

De lijnen tussen beide partijen blijven hoe dan ook open, maar er lijkt aan beide kanten weinig animo te zijn om met elkaar in zee te gaan. “Al zit je nu eenmaal in een situatie waarbij er voor niemand sprake is van een droomcoalitie,” klinkt het bij een groene bron. Bij de Brusselse N-VA houdt Cieltje Van Achter voorlopig de lippen stijf op mekaar, net zoals potentiële coalitiepartners Vooruit en Open VLD.

Aan Franstalige kant vallen bij MR en Les Engagés geen veto’s tegen de N-VA. “Wij sluiten die partij niet uit,” aldus Les Engagés-kopman Christophe De Beukelaer. “Het is niet aan ons om te bepalen hoe de meerderheid er aan Nederlandstalige kant moet uitzien. Er is vooral nood aan een oplossing.”

Of PS-kopstuk Ahmed Laaouej een mogelijke komst van N-VA aan de onderhandelingstafel ziet zitten, is een ander paar mouwen. Een hard veto uit hij vooralsnog niet, maar bij de Brusselse PS is de weerstand tegen de partij van Bart De Wever altijd al forser geweest dan de algemene partijlijn.

"De formatie zou na de lokale verkiezingen ook nog eens in het vaarwater van de gemeentelijke coalitiegesprekken kunnen belanden"

Daniël Buyle

Brusselkenner

Daniël Buyle

Voorlopige twaalfden

Ondertussen tikt de tijd voort. Zowel door de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen als door de opstart van het parlementair jaar wordt een oplossing vinden steeds urgenter voor formateur Elke Van den Brandt.

Ook groeit dag na dag het risico om voor de volgende jaarbegroting te moeten terugvallen op voorlopige twaalfden. In december zal de begroting voor 2025 gestemd moeten worden. Als dat niet zou lukken, bij gebrek aan een meerderheid voor de uittredende regering Vervoort-III of een nieuwe regering, mag de Brusselse regering in lopende zaken maandelijks slechts een twaalfde spenderen van de voorbije jaarbegroting.

“Het probleem daarbij is dat het begrotingstekort verder blijft oplopen en er nauwelijks nieuwe investeringen mogelijk zijn,” duidt gewezen VGC-griffier en Brusselkenner Daniël Buyle.

2,4 miljard

Hoewel december nog veraf is, is het volgens Buyle niet ondenkbaar dat het zover komt. “We weten dat de kans klein is dat er voor 13 oktober een nieuwe regering in het zadel zit. Niet alleen omdat de onderhandelingen nog niet van start zijn kunnen gaan door de blokkade aan Nederlandstalige kant, maar ook omdat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen stilaan losbarst.”

“Ook na 13 oktober komen we niet in een politiek rustige periode terecht, want dan komt de coalitievorming op lokaal niveau op gang,” vervolgt Buyle. “De Brusselse formatie zou dan ook nog eens in het vaarwater van de gemeentelijke coalitiegesprekken belanden. In dat geval lijkt het me zelfs niet uitgesloten dat we in december nog geen nieuwe Brusselse regering hebben.”

En dat terwijl de budgettaire toestand van het Brussels Gewest bloedrood kleurt, weet ook formateur Leisterh. “Het tekort op de gewestbegroting loopt in 2024 op tot 1,4 miljard op een kleine 7 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid zou het tekort oplopen tot 2,4 miljard, een miljard meer dus,” verklaarde hij dinsdag.

Over die moeilijke begrotingsrealiteit kregen de zes partijen die straks mogelijk over een nieuw regeerakkoord onderhandelen donderdag toelichtingen en analyses van de bevoegde administraties. Volgende week zijn nieuwe bijeenkomsten gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , Elke Van den Brandt , brusselse formatie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni