Regeringsvorming met Elke Van den Brandt (Groen), Benjamin Dalle (CD&V), Ans Persoons (Vooruit) en Sven Gatz (Open VLD)

Belgaimage/Montage: BRUZZ

| Regeringsvorming met Elke Van den Brandt (Groen), Benjamin Dalle (CD&V), Ans Persoons (Vooruit) en Sven Gatz (Open VLD)

Moet een nieuwe formateur het eens proberen? 'Het probleem zit bij de andere partijen'

© BRUZZ
07/08/2024
Updated: 07/08/2024 12.15u

De Brusselse coalitievorming aan Nederlandstalige kant zit meer dan ooit in het slop. Moet Van den Brandt de onderhandelingen voor een coalitie aan Nederlandstalige kant overlaten aan een andere partij? Wij vroegen het aan onze lezers en iets meer dan de helft van de deelnemers van het debat vindt alvast van niet. “Groen heeft de verkiezingen gewonnen en is in elk scenario onmisbaar”, klinkt het.

Met intussen 59 dagen op de teller én nog altijd geen zicht op een doorbraak tikt het record van langste Brusselse regeringsvorming verder aan. Formateur aan Nederlandstalige kant Elke Van den Brandt (Groen) tracht al meer dan 6 weken een meerderheid te vormen met Open VLD, Vooruit en CD&V. Die laatste wees echter het voorstel van een regeringscommissaris af. Een coalitie met Team Fouad Ahidar, die drie zetels heeft en waarbij drie partijen voldoende zouden zijn, wordt dan weer door Open VLD en Vooruit niet gesteund.

Fouad Ahidar bood zich intussen al aan als alternatieve formateur. Is een andere formateur een piste voor onze lezers?

Nieuwe opties

60 lezers vinden alvast dat Groen als grootste partij het voortouw moet blijven nemen. “Het probleem in de formatie lijkt niet bij Groen te liggen, maar bij de andere partijen en hun veto's. Groen is in elke coalitie onmisbaar en hen vervangen zal dat niet oplossen”, zegt Tim G. “Groen heeft aan Nederlandstalige kant de verkiezingen gewonnen. Groen moet dus initiatief nemen om een coalitie te vormen. Maar om dit te bekomen zal iedereen toegevingen moeten doen”, vertelt V.B.

Lees verder onder de samenvatting

Al zijn er ook kritische stemmen te horen. “Groen moet het initiatief houden als overduidelijke winnaar, maar moet wel dringend nieuwe opties verkennen, namelijk een coalitie met de partijen van de Vlaamse regering”, aldus Jan W.

Ahidar

39 deelnemers vinden echter wel dat een andere partij het initiatief moet nemen. Groen wordt door de deelnemers aan het debat verweten dat de onderhandelingen vastlopen door hun ideologie. Commentatoren bekritiseren bovendien de uitsluiting van Team Fouad Ahidar bij de onderhandelingen.

“Fouad Ahidar en zijn partij worden uitgesloten op basis van geruchten en leugens. Het is schandalig dat een partij als Groen hier in mee gaat”, zegt Kirsten B. Dat zegt ook Farah G. “Ahidar heeft de verkiezingen op democratische wijze gewonnen. Onderhandelingen zijn er om mogelijke punten die botsen te bespreken. Het uitsluiten van deze partij laat deze Brusselse stemmen onbelangrijk lijken."

Afspiegelingscoalitie

Ook de twijfelaars – 13 deelnemers aan het debat – vinden enerzijds dat de andere partijen het veto tegen Team Fouad Ahidar moeten opheffen. Door het uitblijven van gesprekken met Ahidar en het gebrek aan alternatieve oplossingen, is er volgens hen een impasse ontstaan. Anderzijds vinden de twijfelaars ook dat er toegevingen moeten gebeuren. “Waarom zou een andere partij er wel in slagen? Uiteindelijk zijn dezelfde partijen en dezelfde politici tot elkaar ‘veroordeeld’. Zaak is een compromis te bereiken”, stelt Veerle R.

Sommige deelnemers aan het debat schuiven ook N-VA naar voor omwille van hun grote rol de Vlaamse en federale onderhandelingen. “Groen - Vlaamse regeringspartijen (NVA-CD&V-Vooruit) is ook een logische regeringsploeg, die ook goed aansluit bij MR-Engagés. Groen kan voor mobiliteit de ministerpost én het mobiliteitsbeleid claimen, en voor de rest N-VA carte blanche geven naar een afspiegelingscoalitie”, besluit Korneel D.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni