Belga

| Frédéric De Gucht (Open VLD)

DEBATTEER MEE – Moet Open VLD de N-VA lossen? ‘Vroeg of laat federale steun nodig'

© BRUZZ
20/03/2025
Updated: 22/03/2025 14.20u

De Brusselse formatie blijft maar aanslepen. Informateurs Elke Van den Brandt (Groen) en Christophe De Beukelaer (Les Engagés) schoven een coalitie zonder de N-VA naar voren, maar het lijkt er niet meteen op dat Open VLD daar oren naar heeft. Liberaal kopstuk Frédéric De Gucht houdt voorlopig vast aan de N-VA. BRUZZ vroeg aan zijn lezers of hij voet bij stuk moet houden.

De formatie beroert duidelijk de gemoederen, het online debat lokte zo'n 300 geïnteresseerden. Zo’n 211 daarvan steunen de positie van Open VLD en N-VA, het gaat om iets meer dan drie kwart van de ingezonden reacties. Zij reageerden 'nee' op de vraag of Open VLD de N-VA moet lossen bij de Brusselse regeringsvorming. Ze maken zich onder meer zorgen over toegenomen communautaire spanningen in Brussel door de poging van de Franstalige PS om te wegen op de vorming van een Nederlandstalige meerderheid. Ze voelen zich als Nederlandstalige Brusselaar benadeeld en vragen respect voor de institutionele spelregels. De houding van de PS heeft het debat over de communautaire verhoudingen in Brussel weer geopend, zo halen sommige lezers aan. Daardoor zouden de rechten van de Vlamingen opnieuw onder druk komen te staan.

Een derde argument dat vaak terugkwam in het debat, is dat de Vlaams-nationalisten cruciaal zouden zijn voor verandering en beter bestuur in Brussel. “De Brusselse situatie vereist vroeg of laat steun van het federale niveau, waar de N-VA sterk staat”, zo schuift ene Vincent K. naar voren, zijn reactie werd het meest geliket.

Veto's

Maar zo'n twintig procent van de deelnemers aan het online-debat vindt dat Open VLD toch op het voorstel van de informateurs moet ingaan en een Brusselse regering vormen zonder N-VA. Brussel zit in een politieke impasse door onenigheid en veto's van partijen als Open VLD, N-VA en MR, zo halen ze aan. “Open VLD en N-VA zijn samen met Vooruit de duidelijke verliezers van de verkiezingen. Het zou hun sieren om minder hoog van de toren te blazen”, zo ziet Wouter K. het.

Zijn reactie was het populairste argument bij de lezers die vinden dat Open VLD N-VA moet loslaten. “Blijkbaar vergeten ze ook dat er een veto is uitgesproken tegen Team Fouad Ahidar. Veto's mogen, maar je moet dan wel consequent zijn", zo reageert hij op het argument dat het PS-veto tegen N-VA ondemocratisch zou zijn.

Verder zijn die lezers kritisch voor het parcours van Open VLD in de Brusselse regeringen, de partij leverde jarenlang de minister van Financiën. Ze houden de partij mee verantwoordelijk voor de huidige budgettaire problemen.

Curatele

Het kamp dat ‘Ja’ heeft gestemd vindt ook dat er dringend een nieuwe Brusselse regering moet komen om de vele beleidsuitdagingen aan te pakken en dat politieke strategie en partijbelangen ondergeschikt moeten zijn aan het algemeen belang. Ten slotte halen ja-stemmers ook aan dat hoe langer de formatie aansleept, hoe groter de kans wordt dat het Brussels gewest onder federale curatele wordt gesteld, dat vinden ze een bedreiging voor de Brusselse autonomie.

Tot slot is er ook nog een groep die twijfelt, iets meer dan 6 procent van de reageerders gaf aan het niet te weten. Zij vinden de politie situatie in Brussel complex en het formatieproces te omslachtig. Ze erkennen zowel de negatieve invloed van de eis van de PS als de dringende noodzaak om een Brusselse regering op de been te brengen.

De twijfelaars maken zich ook zorgen over toenemende communautaire spanningen en veto’s, en vinden dat de focus vooral moet liggen op thema’s zoals de begroting, veiligheid en mobiliteit.

Brussel zonder regering

Meer dan tien maanden na de verkiezingen is een politiek akkoord in Brussel verder weg dan ooit. BRUZZ vraagt zich af ‘Hoelang nog?’ en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni