Een opvallende startnota van Groen vormt de basis voor onderhandelingen onder de vier Nederlandstalige partijen in het kader van de Brusselse regeringsvorming. In de nota komen onder meer de kilometerheffing, een hervorming van de gewestelijke instellingen en een fusie van gemeenten, politie en OCMW's aan bod. Deze week nog willen de onderhandelaars landen, om dan meteen de gesprekken met Franstaligen te beginnen. Naast de inhoudelijke discussies blijft de belangrijkste struikelsteen daar de N-VA, die zowel voor PS als een deel van Groen problematisch blijft.
'Explosieve' startnota vormt basis voor Nederlandstalige onderhandelingen
Stukje bij beetje zetten de Nederlandstalige onderhandelaars van Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit stappen in de goede richting. Maandagavond hielden ze drie uur lang 'een constructief gesprek', waarbij het over de inhoud ging.
BRUZZ verneemt dat de sfeer inderdaad goed zit. "De puzzel ligt er en het vertrouwen binnen de Nederlandstalige groep groeit", klinkt het.
De hoop is nog deze week de gesprekken aan Nederlandstalige kant af te ronden, om zo aan de eigenlijke onderhandelingen te kunnen beginnen, die over het regeerakkoord. Dat gebeurt samen met de Franstalige partijen MR, PS en Les Engagés.
Veto
Belangrijkste struikelsteen is daar het veto van de PS tegen N-VA. Er zouden discrete gesprekken plaatsvinden om de gevoeligheden weg te masseren, maar onderhandelaar Cieltje Van Achter (N-VA) laat alvast weten dat zij nog geen gesprek heeft gehad met de PS.
Niet alleen bij de Franstalige socialisten leeft trouwens wantrouwen tegenover N-VA, ook een deel van de Groen-kiezers is sceptisch. Al zullen die het regeerakkoord op de inhoud bekijken, via de diverse interne fora. Deelname van N-VA op zich is dus geen no-go.
Startnota
Dat regeerakkoord wordt onderhandeld en afgeklopt met de Franstaligen. Maar Nederlandstaligen stemmen deze week al de violen gelijk. Het is daarover dat maandagavond constructief werd onderhandeld.
Dat gebeurt op basis van een startnota. La Libre heeft die nota kunnen inkijken, de punten die erin naar voor komen, worden bevestigd aan onze redactie.
Een duurzame begroting is het eerste punt. Om te besparen wil men de gewestelijke instellingen efficiënter en coherenter maken. Na een wildgroei de voorbije tien jaar is dat nu een kluwen.
Het tweede punt gaat over de vrijwaring van de open, groene ruimte, denk aan de Josaphat-site, Wiels, Mijlemeers, Donderberg, Kwartelveld en Neerpede. Tijdens de verkiezingen wilden zowel Vooruit, N-VA als Open VLD zover niet gaan dat al die grond onbebouwd moet blijven. Maar dit voorstel zal vooral bij de PS op weerstand botsen.
De startnota gaat ook over de kilometertaks of Smart Move. Open VLD is voorstander, N-VA eerder tegen. Vooruit wil wel, indien in samenwerking met de andere gewesten. De aankoop en het gebruik van grote SUV's moet ontmoedigd worden.
Wonen moet dan weer betaalbaar blijven voor de middenklasse. Op het gebied van de werkgelegenheid wil men inzetten op opleiding, maar ook "op de erkenning van buitenlandse diploma's, in het bijzonder voor knelpuntberoepen".
Tweetaligheid van de openbare diensten en de gezondheidszorg moet dan weer versterkt worden.
Fusies
Het tweede deel van de nota gaat over institutionele hervormingen, "nodig omdat de complexiteit in Brussel haar hoogtepunt bereikt heeft, en de burgers niet meer weten welke autoriteit voor wat verantwoordelijk is."
Om dat te bereiken wordt de fusie van de 19 Brusselse gemeenten, OCMW's en 6 politiezones voorgesteld. "Dit met behoud van een beleid dat dichtbij de burger en de specificiteit van de wijken staat."
In de plaats van gemeenten komen districten die zaken zoals sport, cultuur en jeugdwerking organiseren. Een lokaal loket van de dienst bevolking blijft, al kan iedereen overal terecht in de hoofdstad.
De intercommunales (zoals Vivaqua) worden ingekanteld in het Gewest.
De nota vervolgt met de aanbeveling "een samenhangend en ondubbelzinnig sociaal beleid door de 19 OCMW's samen te voegen."
En om een stevigere veiligheidspolitiek te bekomen, moeten de politiezones fuseren, met één korpschef en één politiek verantwoordelijke. “Dit is nodig om de veiligheidsdiensten efficiënter en slagvaardiger te organiseren, in een context van complexe veiligheidsfenomenen die de grenzen van de politiezones ver overstijgen.”
Explosief
Het gaat voor alle duidelijkheid over een startnota, vorige week gelanceerd, waar Nederlandstaligen intussen al wijzigingen hebben aangepast. Het is onduidelijk over welke punten (nog) overeenstemming is.
Over deze institutionele hervormingen zijn de Nederlandstalige partijen het grotendeels wel eens. Voor de PS zijn die eisen al jaren onbespreekbaar. MR en Les Engagés zetten de deur de voorbije jaren wel op een kier, al blijft de vraag hoeveel hervormingen daar tegelijk door kunnen. La Libre noemt de voorstellen dan ook 'explosief'.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brusselse regeringsvorming , Cieltje Van Achter , Elke Van den Brandt , Ans Persoons , friche Josaphat , Mijlemeers , kwartelzang , kwartelveld , Neerpede
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.