Drie zetels in het Brussels parlement, één zetel in het Vlaams Parlement. Team Fouad Ahidar finisht uit het niets als tweede bij de Vlaamse Brusselaars. Verslag van een uitgelaten avond vol ongeloof. “Wij gaan in de Brusselse regering zitten, ze zullen het wel met ons moeten doen.”
Fouad Ahidar verrast vriend en vijand: 'We zijn tweede! Schitterend!'
"Het was een moeilijke campagne, maar we hopen op een goed resultaat. Zeker twee zetels, dat is onze ambitie," zei Brussels lijsttrekker Fouad Ahidar aan het begin van de avond, voor de resultaten bekend raakten. Het werden er drie, én een zetel in het Vlaams Parlement. De partij hoopte de hele avond ook nog een kamerzetel binnen te halen, net zoals een eventuele vierde zetel in het Brussels parlement. Maar dat zat er net niet in, voor een kamerzetel kwam de partij 0,22 procentpunt te kort.
"Ik weet niet wat ik moet voelen. Ik ben in de wolken, ik droom," reageert M’Hamed Kasmi, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. "Eén zetel, dat zouden we zeker halen. Maar eerlijk, hadden jullie dit verwacht?"
Andere militanten waren zekerder: "Ik voelde het al aankomen," klinkt het bij Ammar Dabbour, die de federale lijst trekt. "We hadden tijdens de campagne zo’n goed contact met de mensen." Ook Najima El Arbaoui, nummer twee op de Brusselse lijst, merkte de rugwind voor de partij op: "Ik voelde het al tijdens de campagne: dit gaat goed. En ik begin nooit aan iets als ik niet ga winnen."
Gejuich, gejoel en applaus
Als de eerste resultaten omstreeks half zeven binnenkomen, lijkt Fouad Ahidar het zelf nog niet te geloven. "We moeten voorzichtig zijn." Langzaam begint het dan door te dringen: "We zijn tweede! Dit is schitterend." En bij het eerste voorlopige resultaat uit Anderlecht: "We zijn eerste in Anderlecht? Ongelooflijk!" De zaal barst in gejuich uit.
Er zal nog meerdere keren op de avond gejuich, gejoel en applaus volgen, al zijn er ook resultaten die een domper zijn op het feestgedruis: "N-VA blijft de grootste in de Kamer en het Vlaams Parlement? Shit."
Al vrij snel na de vreugde over de goede resultaten gaat het over de volgende stap: "Ik wil deel uitmaken van de Brusselse regering." Al liggen de partners daar niet altijd voor de hand. "Liefst regeren we met PVDA. Misschien met Groen, dat zullen we zien, maar dan zijn twee punten voor ons heel belangrijk: in de eerste plaats moet de koopkracht van de mensen beschermd blijven, en Good Move, een plan dat de mensen het leven zuur maakt, moet aangepast worden."
Samen regeren met MR, daar is Ahidar aanvankelijk niet enthousiast over: "Dat wordt heel moeilijk." Maar gaandeweg zien medestanders meer raakpunten: "Wij zijn ook voor meer mensen aan het werk, voor kleine zelfstandigen en ondernemers. Dat is voor mij als ondernemer heel belangrijk," zo haalt Najima El Arbaoui aan.
Ook Michel Dardenne, lijstduwer voor de Kamerlijst, ziet minder hindernissen: "MR zal een paar belangrijke principes moeten loslaten, voornamelijk hun standpunten over de hoofddoek en het onverdoofd slachten, maar de rest is onderhandelbaar."
Team Fouad Ahidar haalt veel zetels, maar het wordt afwachten of andere partijen ook willen samenwerken met de nieuwkomer om een stabiele Brusselse regering te vormen. Vlaams lijsttrekker Kasmi is er gerust op: "Wij zijn klaar om te regeren. Fouad zit al twintig jaar in het Brussels parlement, hij is voorzitter geweest van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommisise. Hij is een fantastische kandidaat en heeft er ervaring genoeg voor."
Zijn collega El Arbaoui is er nog geruster op: "Wij gaan in de Brusselse regering zitten, ze zullen het wel met ons moeten doen."
'De mensen zijn het beu'
Over de reden van het grote succes moeten de medestanders van Ahidar niet lang nadenken: "De mensen zijn het beu, ze zijn heel kwaad. Wij bieden een alternatief," klinkt het bij Mohamed Kasmi. Ook Ibrahim Dankus, dertiende op de Brusselse lijst, voelde het ongenoegen: "De Brusselaars willen verandering. Good Move zal moeten afgevoerd worden, er moet meer respect komen tussen de bevolkingsgroepen en harder worden ingezet op het bestrijden van discriminatie."
In de campagne zette de partij hard in op sociale media, zoals Facebook en Whatsapp. "We werden niet uitgenodigd in de televisiestudio’s," verklaart federaal lijsttrekker Dabbour. Naast sociale media rekende Ahidar ook op de overtuigingskracht van mensen persoonlijk aanspreken, op markten bijvoorbeeld.
"De laatste twee weken hebben we echt nog hard gewerkt, we zijn toen pas de markten afgegaan. Als we te vroeg flyers zouden uitdelen, dan vergeten de mensen dat weer. Nog tot zaterdag 22 uur hebben we doorgewerkt, tot het mocht."
Geen kamerzetel
Een kamerzetel lijkt er uiteindelijk niet in te zitten: met 810 van de 832 bureaus geteld, strandt de partij net onder de kiesdrempel voor het federaal parlement.
Nog heel de avond krijgt Fouad Ahidar felicitatieberichten en -telefoontjes. Maar de partij kijkt ook al naar de toekomst: "De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, ik zal geen verlof kunnen nemen zeker?" klinkt het bij het communicatieteam.
Alle resultaten
Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.