Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) en en Sven Gatz (Open VLD)

Belgaimage/Montage: BRUZZ

| Aftredend Open VLD-minister Sven Gatz (rechts) ziet een meerderheid met Team Fouad Ahidar (links) niet zitten.

Gatz (Open VLD) stelt veto tegen regering met Ahidar

© Belga
21/06/2024

Aftredend Open VLD-minister Sven Gatz ziet een meerderheid met Team Fouad Ahidar niet zitten. Dat stelt hij vrijdag in zijn wekelijkse blog Thank Gatz It's friday! "Fouad is doorheen de jaren wat meer naar links opgeschoven en een stuk meer richting religie. Dat is zijn goed recht, maar mijn meug is het niet."

Donderdag verklaarde Ahidar aan Belga informeel van Open VLD gehoord te hebben dat de partij niet met hem in een regering wilde. In een blogpost getiteld 'Dieu existe et il habite à Bruxelles' bevestigt Gatz dit nu.

Gatz stond in 1999 samen met Fouad Ahidar samen op een lijst. "Onze kinderen hebben samen nog lang in de scouts van Ganshoren gezeten. Fouad is doorheen de jaren wat meer naar links opgeschoven en een stuk meer richting religie. Dat is zijn goed recht, maar mijn meug is het niet. Een meerderheid vormen met zijn 'Team' staat dus niet op mijn lijstje. Duidelijker kan ik niet zijn. Geen probleem, mensen kunnen politiek van mening verschillen, maar elkaar wel respecteren."

Zijn woordvoerder bevestigt dat het om een echt veto gaat.

Terugkeer van God

In zijn blog stelt Gatz de vraag of Team Fouad Ahidar "ingebroken" heeft bij de Brusselse Vlamingen door Franstalige stemmen te hebben geronseld. Daarbij wijst Gatz op gelijkaardige momenten in de geschiedenis. "En nu schudt Fouad de boel op. Eigenlijk weerspiegelen die schokken telkens het pijnpunt van dat moment in de Brusselse maatschappij: eerst de taalstrijd, daarna de ruk naar rechts en nu de terugkeer van God (in al zijn gedaantes) in de politiek," analyseert Sven Gatz.

Hij ziet twee oplossingen. Als eerste taalgemengde lijsten met een gegarandeerde vertegenwoordiging van Nederlandstaligen: "Maar dan ben je voor de lijstvorming afhankelijk van de Franstalige partijen." Of een Brusselstem, met een tweede stem voor elke Brusselaar voor een kandidaat van een andere taalgroep.

In beide gevallen kan het aantal Brusselse parlementsleden verminderd worden tot zestig of vijftig, besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni