20231004 1860 BIJGEDACHTE Jodogne

| Cécile Jodogne naast Bernard Clerfayt.

Interview

Jodogne verhuist van Schaarbeek naar Brussels parlement: 'Moeilijke jaren achter de rug'

KVDP
© BRUZZ
18/06/2024

Volgende week legt Cécile Jodogne (Défi) de eed af in het Brussels parlement. De burgemeesterssjerp staat ze daarom af. “De voorbije drie à vier jaar waren allesbehalve rustig,” blikt ze terug op haar laatste vijf jaar als waarnemend burgemeester van Schaarbeek. “Ik had zin om op een andere manier aan politiek te doen.”

De zestigjarige Défi-politica heeft een drukke dag achter de rug. Op het programma stond onder meer haar laatste college in het gemeentehuis op het Schaarbeekse Collignonplein. Met iets minder dan 1.500 voorkeursstemmen raakte Jodogne op 9 juni verkozen in het Brussels parlement. Daar legt ze volgende week de eed af. Op het Collignonplein trekt ze de deur achter zich dicht door het cumulverbod. Partijgenoot Frédéric Nimal volgt haar op als waarnemend burgemeester.

“Er zijn gelukkig nog maar drie gemeenteraden te gaan voor de verkiezingen. Er komen geen enorme dossiers meer op hem af,” weet Jodogne. “Frédéric is iemand die heel goed de kalmte kan bewaren.” Dat zal als voorzitter van de gemeenteraad misschien nog van pas komen. De maandelijkse afspraak met alle lokale verkozenen werd het voorbije anderhalf jaar zo goed als elke keer verstoord door boze, luidruchtige burgers. Dat begon toen de gemeente een circulatieplan wilde invoeren in de Berenkuilwijk.

Tumult in de gemeenteraad

Jodogne, die ook van 2008 tot 2011 waarnemend burgemeester van Schaarbeek was, haalt de tumultueuze gemeenteraden aan als enkele van de moeilijkste momenten van de voorbije legislatuur. “Er werd veel herrie geschopt. Het ging er soms kwaad, zelfs gewelddadig, aan toe, met beledigingen aan mijn adres.” Een dieptepunt was misschien wel de gemeenteraad van april, toen iemand vanop de publieksbanken ‘sale pute’ naar haar riep. Daarvoor diende ze klacht in.

Naast Good Move en het luidruchtig verzet daartegen kreeg Jodogne de voorbije vijf jaar nog met andere moeilijke dossiers te maken, zoals de drugs- en veiligheidsproblemen in de Brabant- en Noordwijk. “Daar komen de politieke moeilijkheden nog bij, want we hebben geen meerderheid meer,” gaat Jodogne verder.

"Het was veel, en op een bepaald moment moet ik zien dat ik het kan volhouden"

Cécile Jodogne

“De voorbije drie à vier jaar waren allesbehalve rustig. Er was bijvoorbeeld ook de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat. Dat heeft sterk indruk op mij gemaakt. Het was heftig.”

‘Moeilijke jaren’

Toch waren geen van die moeilijke momenten doorslaggevend in haar keuze om volop voor haar mandaat als Brussels parlementslid te gaan. Die keuze had ze overigens al in februari bekendgemaakt. “Ik heb toch enkele moeilijke jaren achter de rug. Het was veel, en op een bepaald moment moet ik zien dat ik het kan volhouden. Ik voelde de nood om het beheer van een grote gemeente - 24 op 7, want zo is het toch als burgemeester - los te laten,” zegt Jodogne.

“Er zijn veel zaken die tot mijn beslissing hebben geleid. Ook de algemene context van toegenomen polarisatie, waarin iedereen altijd gelijk wil krijgen, terwijl ik altijd klaarsta om te luisteren, in dialoog te gaan en nuance te brengen.”

“Ik had zin om op een andere manier aan politiek te doen,” gaat Jodogne verder. “In een parlement waar de decumul van toepassing is, denk ik dat ik met mijn expertise en ervaring als burgemeester van een grote gemeente nuttig kan zijn. Het is goed om mensen met terreinkennis in het parlement te hebben.”

Lombardstraat

De Schaarbeekse politica kent het halfrond in de Lombardstraat goed. Voor ze in 2014 Brussels staatssecretaris werd, had ze er vijf jaar gezeteld als parlementslid. “Toen ook als oppositielid,” herinnert ze zich. Ook nu wacht haar zo goed als zeker vijf jaar oppositiewerk. Jodogne raakte verkozen, maar haar partij werd op 9 juni afgestraft. Défi verloor in het Brussels parlement bijna zes procent van de stemmen tegenover 2019 en wordt met nog maar zes zetels de kleinste fractie aan Franstalige kant.

Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek, tijdens de rumoerige gemeenteraad van 24 april 2024

Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek, tijdens de rumoerige gemeenteraad van 24 april 2024.

“Gezien ons resultaat kunnen we niet in de meerderheid blijven, maar als oppositielid heb je veel vrijheid om op de dossiers te werken die je echt interesseren. Ik zie het als een positieve zaak. Ik ga vijf jaar oppositie voeren op een constructieve manier.”

Een terugkeer naar het Collignonplein zit er volgens haar niet in. Titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt (Défi), momenteel Brussels minister, had al laten weten dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor de sjerp wil gaan. “De lijsten moeten nog opgesteld worden. Ik zal de Schaarbeekse lijst steunen en misschien raak ik herverkozen, maar dan keer ik terug als gemeenteraadslid.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni