BBV Johan Leman 01

| Johan Leman

Johan Leman: 'Bashing van Fouad Ahidar kan averechts effect hebben'

Emmanuel Vanbrussel
16/06/2024

Volgens Johan Leman (77), de voorzitter van het Molenbeekse integratieforum Foyer vzw, zijn de politieke aanvallen op Fouad Ahidar onterecht en strategisch geïnspireerd. "Men moet opletten wat men zaait. Ahidar kan hierdoor nog sterker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober."

Fouad Ahidar, een van de grote winnaars van de Brusselse gewestverkiezingen, kreeg de voorbije dagen flink wat kritiek te verwerken, onder meer van Open Vld, N-VA, maar ook van zijn ex-partij Vooruit.

Daarbij wordt Team Fouad Ahidar verweten een moslimpartij te zijn, die het niet nauw neemt met de scheiding tussen religie en staat. Guy Vanhengel stelde zelfs dat Ahidar de islamitische shariawetgeving wou invoeren. Ahidar zelf spreekt van een lastercampagne en overweegt gerechtelijke stappen.

Dat belet Vooruit-boegbeeld Conner Rousseau niet om in een weekendinterview met De Standaard de partij van Ahidar als een moslimpartij te catalogeren, die hij ook liever niet in Vlaanderen ziet opkomen. In dezelfde context stelt Rousseau ook dat je in Brussel alleen kan scoren als je extreem woke bent of "extremistische moslim".

Sociale CVP'er

"Moslimpartij vind ik niet correct", reageert Leman in een gesprek met BRUZZ. "En pas op: daarom ben ik toch nog geen Fouad-fan? Ik ken hem toch een beetje, en Fouad is op de eerste plaats een volksmens. Ik zou zeggen: een socialist van de oude stempel. Of vergelijk hem met een soort sociale CVP-er van zestig jaar geleden, maar dan moslim."

"En ja, hij heeft veel contacten met de inwoners van de Kanaalzone, die veelal van islamitische afkomst zijn, en hij speelt in op hun bekommernissen. Dat is ook niet meer dan logisch, want dat is zijn electoraat. Een van die bekommernissen heeft trouwens niets met religie te maken: huisvesting. En daar heeft hij groot gelijk in."

"Maar om Fouad daarom een islamist te noemen die de islam aan iedereen wil opdringen, vind ik een brug te ver. En dan Guy Vanhengel (Open Vld) die zegt dat het partijprogramma van Ahidar gericht is op de sharia (islamitische wet, red.). Kom, kom. Laat ons ernstig blijven", zegt de emeritus-professor antropologie.

"Ahidar was voor Vooruit jarenlang voorzitter van de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, toch geen onbelangrijke functie. Toen hoorde je niemand."

"De verontwaardiging op straat in Molenbeek is groot. Ik hoor van veel mensen die niet voor Fouad gestemd hebben, dat ze dat de volgende keer wél gaan doen, omdat ze vinden dat hij unfair behandeld is"

Johan Leman

voorzitter Foyer

Johan Leman (vzw Foyer), professor in de sociale en culturele antropologie en voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding

Leman vermoedt bij sommige critici een dubbele agenda. "Fouad uit de Brusselse regering houden, zodat anderen erin kunnen komen", zo vat hij samen. "Maar dat spel zou ik niet spelen, mocht ik politicus zijn. Je wint dan misschien op korte termijn, maar op lange termijn betaal je een prijs."

De Foyer-voorzitter voorspelt een dubbel effect: "Een nog grotere populariteit voor Ahidar en - wat erg kwalijk zou zijn - meer polarisering, met mogelijk hardere standpunten over moslimthema's tot gevolg. Terwijl er volgens mij over thema's als onverdoofd slachten of het toelaten van de hoofddoek wel degelijk ruimte bestaat om er een sereen debat over te kunnen voeren."

"De verontwaardiging op straat in Molenbeek is groot. Ik hoor van veel mensen die niet voor Fouad gestemd hebben, dat ze dat de volgende keer wél gaan doen, mocht hij een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen indienen. Gewoon omdat ze vinden dat hij unfair behandeld wordt."

Problematische uitspraken

Leman ontkent niet dat Ahidar eerder enkele erg problematische uitspraken gedaan heeft, maar vindt dat geen reden om hem nu voor altijd te brandmerken.

"Ik merk op dat Conner Rousseau ook enkele foute uitspraken gedaan heeft. Als we daar een streep onder trekken, moet dat dan ook niet kunnen voor Fouad?"

Ahidar was een van de weinige parlementsleden die er begin dit jaar geen probleem in zag dat een Pakistaanse imam op het spreekgestoelte van het Brussels parlement Koranverzen reciteerde. Maar waar hij vooral kritiek voor kreeg, is zijn minimalisering van de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël.

"Fouad is een emotionele mens die soms sneller spreekt dan hij denkt", zegt Leman. "Voor zijn uitspraak over de Hamas-aanval - dat was wat mij betreft een regelrechte pogrom, ik heb er geen ander woord voor - heeft hij zich wel geëxcuseerd. En die uitspraak moet je ook in perspectief zien. Voor veel moslims gaat het over de verdrukking van de Palestijnen, die al veertig, vijftig jaar aan de gang is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Fouad Ahidar , Johan Leman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni