Politieke partij N-VA wil de komende legislatuur absoluut meebesturen in de Brusselse regering. Met de teugels in handen hoopt ze de Brusselse administratie eenvoudiger en de schuldenberg kleiner te krijgen, maar ze zwaait ook met investeringen in verplichte Nederlandse lessen, een nieuwe netheidspatrouille en een sterk, eengemaakt politiekorps. “Brussel is overbedeeld tot en met.”
N-VA trapt Brusselse campagne af met beproefde recepten: eenmaking Brussel en politiezones
De drie lijsttrekkers voor het Brussels, Vlaams en federaal parlement lichtten hun plannen voor Brussel deze maandag samen toe. Ze kregen daarbij ruggensteun van nationaal partijvoorzitter Bart De Wever.
Die wil naar eigen zeggen “ten allen prijze” vermijden dat de huidige meerderheid haar beleid kan voortzetten. “In Brussel bestaat al dertig jaar een Vivaldi-coalitie,” zei De Wever, verwijzend naar de federale regering van socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten. Vandaag besturen in Brussel alleen die laatsten niet mee. “De regering is lang gedomineerd door de PS. Hopelijk komt daar verandering in, want je kan niet zeggen dat Brussel er vandaag goed voor staat,” aldus De Wever. “Brussel is op vele vlakken niet de veilige stad waar de Brusselaar recht op heeft.”
“Wij willen Vivaldi torpederen op alle niveaus”
Partijvoorzitter N-VA
Om van koers te veranderen, wil N-VA inzetten op enkele gekende recepten uit Vlaanderen en uit De Wevers thuisstad Antwerpen. Politiediensten moeten efficiënter en daadkrachtiger, vindt de partij, en dat met een eengemaakt politiekorps. “De fusie van de politiezones is een absolute must,” zei Cieltje Van Achter, lijsttrekker voor het Brussels parlement, “gekoppeld aan een echte nabijheidswerking.” Naast voldoende lokale agenten wil N-VA bijvoorbeeld een drugsmeldpunt waar bewoners zelf dealers of andere overlast in hun buurt kunnen aangeven.
Of er ook federale politie bij moet komen, wuift voorzitter De Wever weg. “Op het risico af om een bemoeial uit het noorden te zijn: Brussel is al overbedeeld tot en met. Ook wat betreft federale gerechtelijke politie,” zegt hij. “En toch is er zo weinig output. Als je dit Gewest niet begint te fusioneren tot een echt stadsbestuur, dan zal het nooit uit de miserie komen.”
Besparen
De eenmaking van Brussel geldt niet enkel voor politiediensten: N-VA wil de negentien gemeenten omvormen tot districten, naar Antwerps maar ook Parijs’ model, en één centraal OCMW inrichten. “We voorzien minder mandatarissen, bevriezen het aantal ambtenaren en verkleinen de kabinetten,” zei Cieltje Van Achter. “In afwachting van de fusie harmoniseren we de wirwar van gemeentelijke taksen en regeltjes die ondernemen onmogelijk maken.” Ook de verschillende openbare woningmaatschappijen moeten fuseren, net als de gemeentelijke netheidsdiensten.
“De fusie van de politiezones is een absolute must”
Brussels lijsttrekker voor N-VA
Die efficiëntie-oefening zal volgens N-VA tot een besparing leiden, want de partij wil de schuldenberg in Brussel fors omlaag krijgen. Hoe dan? “Dat is moeilijk te zeggen,” gaf Van Achter toe. “We weten niet wat er al vastligt voor de toekomst.” Ze suggereerde alvast een besparing op het toekomstige museum voor hedendaagse kunst Kanal, waar de werken overigens al bezig zijn, en op het gratis openbaar vervoer, voor jongeren bijvoorbeeld. De dure metrolijn 3 moet er volgens N-VA nog altijd komen. De registratierechten voor een eerste woning wil ze dan weer omlaag. Daartegenover stelt de partij strikte controles op de arbeidsmarkt en sociale huurmarkt, om fraude te bestrijden en de tewerkstellingsgraad op te krikken.
Nederlandse les
Toch lijkt er ook ruimte voor investeringen. Vooral netheid krijgt een flinke investering, met de belofte op een nieuwe, centrale netheidspatrouille. Die moet Brusselaars op heterdaad betrappen en beboeten wanneer ze sluikstorten, sigarettenpeuken op de weg gooien, hondenpoep laten liggen of hun vuilnis op het verkeerde moment buiten zetten. “Handhaving mag geen taboe meer zijn,” zei federaal lijsttrekker voor Brussel Toby De Backer. De Kanaalzone krijgt in het N-VA-programma dan weer een upgrade met een zwemzone en het openleggen van de Zenne moet doorgaan waar mogelijk.
“Wij willen dat alle administraties samenwerken met het Huis van het Nederlands om taalopleidingen te organiseren”
Lijsttrekker voor N-VA op de Vlaamse lijst in Brussel
Ook voor het bijspijkeren van het Nederlands wordt de nodige duit gezocht. “Wij willen dat alle administraties, te beginnen met de gemeenten, samenwerken met het Huis van het Nederlands om taalopleidingen te organiseren,” zei lijsttrekker Karl Vanlouwe voor het Vlaams parlement. N-VA hamert ten slotte op verplichte inburgering en het aanpakken van zwarte punten in het verkeer. Dat zijn projecten die de huidige regering al heeft opgestart.
Hoe minzaam de partij zich zal opstellen bij het vormen van een eventuele meerderheid, wil ze nog niet kwijt. “Wij willen Vivaldi torpederen op alle niveaus,” benadrukte voorzitter De Wever, maar met de groeiende PTB-PVDA zal hij alvast niet samen besturen. Die uiterst-linkse partij kan volgens recente peilingen tot bijna een vijfde van de Brusselse stemmen halen. “Wij willen incontournable worden, dat is de opdracht. Maar dat is makkelijker gezegd dan behaald,” besloot Cieltje Van Achter.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Brusselse N-VA , Cieltje Van Achter , Bart De Wever