20240328 Regeringsrapport minister-president Rudi Vervoort (PS)

| Minister-president Rudi Vervoort (PS)

Regeringsrapport van Rudi Vervoort (PS): 39/100

© BRUZZ
10/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni maakten BRUZZ en BX1 het rapport op van de Brusselse regering. Dit is de beoordeling van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Bevoegdheden

  • Brusselse regering: Minister-president bevoegd voor Territoriale ontwikkeling, Stadsvernieuwing, Toerisme, Preventie en Veiligheid

Eerst het goede nieuws. Met een taxihervorming bracht Vervoort vrede na een jarenlange, giftige strijd. Die hervorming beschermt de ‘gewone’ taxichauffeur tegen al te veel Uber-concurrentie. Zijn Airbnb-ordonnantie volgt dezelfde logica. Je woning als toeristische logies inrichten blijft moeilijk en dat is de bedoeling: wat telt voor Vervoort is de reguliere huurder. Dezelfde beschermingsreflex toonde hij ook tegenover dakloze asielzoekers. Terwijl het federale niveau faalde, vond hij opvang.

Voor territoriale ontwikkelingen, zijn hoofdbevoegdheid, is het beeld helemaal anders. Van de twaalf Richtplannen van Aanleg – masterplannen voor zones zoals Josaphat, Heizel, Mediapark – kreeg hij er maar drie goedgekeurd. Dat terwijl acht ervan al tijdens de vorige legislatuur waren opgestart, en de PS bijna in elke betrokken gemeente in de meerderheid zit. Die plannen kosten sowieso tijd, maar bij Vervoort duurt het wel heel erg lang.

"Te veel notaris, te weinig minister-president"

De coördinatie van het veiligheidsbeleid gebeurde zonder hartstocht. Pas na tientallen schietpartijen en zachte dwang van zijn collega-ministers, riep hij een veiligheidsraad bijeen. Hetzelfde gebrek aan initiatief vertoonde hij bij de toestand rond het Zuidstation. Het beloofde gewestelijke crisiscentrum is er intussen wel, maar op het gemeenschappelijke videoplatform zijn maar twee van de zes politiezones aangesloten. De gewestelijke veiligheidsschool die hij in 2016 bedacht, is er nog altijd niet.

Ook voor het afgevoerde congrescentrum Neo 2 is er nog geen alternatief, terwijl ‘Brussel: congresstad’ zowat de enige vorm van stadsvisie is waar we Vervoort op kunnen betrappen. Het museum Kanal gaat wel vooruit, maar dreigt Brussel met een enorme factuur op te zadelen.

Als regeringsleider kon Vervoort de ploeg nipt bijeenhouden. Wel gooide hij menig minister voor de bus door hun plannen - Good Move, SmartMove, Dierenrechtencodex ... - publiekelijk af te vallen. Niet zelden zat gewestelijk PS-voorzitter Ahmed Laaouej daar voor iets tussen, die hij niet de baas kon. Het is Vervoort ten voeten uit: traag, onmachtig, weinig communicatief. Niet toevallig werd ‘Waar is Rudi?’ een nationaal vraagstuk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni