Brussels formateur Elke Van den Brandt (Groen) eist dat de Franstalige partijen hun voorstel over het uitstel van de lage-emissiezone weer intrekken en roept hen op aan een onderhandeld compromis te werken om het vertrouwen te herstellen. Verder waarschuwt ze voor de juridische gevolgen. "We zijn het aan de Brusselaars verplicht om beleid te voeren dat stabiel is."
Van den Brandt eist intrekking LEZ-voorstel en wil onderhandeld compromis
De gedoodverfde Franstalige coalitiepartners in Brussel - MR, PS en Les Engagés - hebben samen een voorstel in het Brussels parlement ingediend om de verstrenging van de lage-emissiezone met twee jaar uit te stellen van 1 januari 2025 naar 1 januari 2027.
Aan die demarche ging geen overleg vooraf. Hij was dan ook absoluut niet naar de zin van Van den Brandt, die aan Vlaamse kant in Brussel een meerderheid op de been probeert te brengen.
Van den Brandt had het over een vertrouwensbreuk in de onderhandelingen en wou staalharde garanties dat het trio de rest van de legislatuur de groene strijdpunten niet zomaar naast zich neer zou leggen. Een week later heeft ze die garanties nog niet gekregen.
'Mes in de rug'
De ernst van de situatie is volgens haar dus nog niet doorgedrongen bij de Franstaligen en haar geduld is op. "De drie Franstalige partijen hebben mij vorige week een mes in de rug gestoken. Zo kan ik niet werken. Als ze menen dat ze Groen willen respecteren, moeten ze ook echt met Groen overleggen", aldus Van den Brandt. "Daarom vraag ik dat zij hun voorstel zo snel mogelijk weer intrekken en werken aan een onderhandeld compromis."
De groene politica noemt die intrekking een "essentieel signaal". Ze gelooft dat een onderhandelde oplossing er snel kan komen. Van uitstel van de kalender van de LEZ wil ze niet weten. "Maar we kunnen wel bekijken of de boetes tijdelijk worden bevroren. Ook moeten we samen bepalen hoe kwetsbare groepen nog beter kunnen worden geholpen."
Juridisch staartje
Los van het feit dat de manier van werken van de Franstaligen haar tegen de borst stoot, is het voorstel dat ze indienden volgens Van den Brandt ook zeer wankel. Omdat er extra emissierechten moeten worden betaald, zal het een hoog prijskaartje hebben.
En het zal ook juridisch worden aangevochten, omdat er op het laatste moment wordt teruggekomen op gemaakte afspraken van acht jaar geleden, voert ze aan.
"We zijn het aan de Brusselaars verplicht om beleid te voeren dat juridisch en politiek stabiel is. Burgers moeten rechtszekerheid hebben. Daarom wil ik komen met een onderhandeld compromisvoorstel, dat wel juridisch en politiek sluitend is," aldus nog Van den Brandt.
"De kalender van de lage-emissiezone uitstellen is niet de juiste keuze, maar we kunnen wel bekijken of de boetes tijdelijk worden bevroren. Ook moeten we samen bepalen hoe kwetsbare groepen nog beter kunnen worden geholpen.”
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Elke Van den Brandt , David Leisterh , LEZ-normen , brusselse formatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.