Een vrouwelijke bijzitter met hoofddoek in Anderlecht (gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006)

| Een vrouwelijke bijzitter met hoofddoek in Anderlecht (archiefbeeld).

Brussels parlement wil deelname niet-Belgen aan verkiezingen bevorderen

© Belga
03/05/2024

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een resolutie aangenomen waarin aangedrongen wordt op betere informatie voor de niet-Belgen die aan de gemeenteraadsverkiezingen willen deelnemen. Er waren 15 onthoudingen en 6 tegenstemmen (N-VA, CD&V, Vlaams Belang en Christophe Magdalijns).


Het voorstel van Els Rochette (Vooruit.brussels) wil een uniforme aanpak om het aantal registraties te vergroten en de verschillen tussen gemeenten te verkleinen. Het Brussels Gewest heeft 1.220.000 inwoners. Meer dan één op de drie Brusselaars (36,9%) heeft niet de Belgische nationaliteit. Veel van die niet-Belgen hebben stemrecht voor lokale verkiezingen.

De potentiële niet-Belgische kiezers maken 28% uit van het totaal aantal kiezers in Brussel. Maar de opkomst bij de lokale verkiezingen is laag. Ongeveer 15% van die potentiële kiezers ging in 2018 stemmen.

Bovendien zijn er grote verschillen tussen de gemeenten. "Het is simpel. Je moet niet-Belgen een zetje geven om zich te registreren. Sommige Brusselse gemeenten doen die moeite. Ze besteden tijd, aandacht en middelen in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Andere gemeenten doen dat allemaal niet", aldus Rochette.

Actief 'opvissen'

De resolutie vraagt dat het Brussels Gewest de regie meer in handen neemt, onder meer door richtlijnen voor gemeenten om potentiële kiezers tijdig te benaderen en de resultaten te monitoren, en door de gemeenten bij te staan bij de informatieplicht. Zo moet het registratieformulier om te stemmen bij lokale verkiezingen aan EU-onderdanen worden aangeboden op het moment dat ze zich inschrijven in het bevolkingsregister van hun gemeente. Potentiële kiezers die nog niet zijn geregistreerd, moeten actief 'opgevist' worden'.

Het Parlement wil ook dat het Gewest de gemeenten ondersteunt bij de informatieplicht met vertalingen, grafisch materiaal of pictogrammen, zodat de communicatie uniform en begrijpelijk is. Het Gewest dient ook te monitoren of de deelname aan de lokale verkiezingen verbetert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Meer verkiezingsnieuws , Els Rochette , niet-belgen , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni