De zitjes zijn intussen verdeeld en op 25 juni zal het nieuwe Brusselse parlement voor het eerst samenzitten. De exacte samenstelling kan echter nog flink wijzigen, want door de nieuwe decumul-regel, een verbod op het combineren van verschillende politieke functies, komen heel wat verkozenen de komende weken voor een moeilijke keuze te staan.
Gemeente of parlement: decumul dwingt verkozenen voor het eerst te kiezen
In 2022 gaf het Brussels parlement, op voorzet van minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi), groen licht aan een integrale decumul vanaf 2024. De Brusselse burgemeesters en schepenen mogen daarmee niet langer in een parlement zetelen. Dat geldt voor zowel het Brusselse en federale als het Europese parlement.
Dat betekent dat verkozenen voortaan zullen moeten kiezen vanaf de lokale verkiezingen op 13 oktober. Wie momenteel echter lokaal zetelt, maar op 9 juni verkozen raakte voor het Brusselse parlement, moet al voor 25 juni de knoop doorhakken.
Zo maakte Cécile Jodogne (Défi) al bekend dat ze de Schaarbeekse sjerp afstaat na een moeilijke legislatuur als burgemeester. Ook Fabian Maingain (Défi) zal zijn schepenambt in Brussel-Stad opgeven, net als Mounir Laarissi (Les Engagés) in Jette.
Wie verkozen raakte voor het federale parlement moet voor 4 juli zijn keuze maken. Voor Brussels burgemeester Philippe Close (PS) leek dat alvast niet moeilijk: hij verklaarde op 12 juni al zijn Kamerzetel niet op te nemen. Woensdag raakte bekend dat zijn collega schepen Lydia Mutyebele (PS) de sprong wel waagt.
Verschuivingen
Heel wat gemeenten mogen echter nog grote verschuivingen verwachten in hun colleges. Zo raakte huidig burgemeester van Koekelberg en PS-fractieleider in het Brussels parlement Ahmed Laaouej als lijsttrekker verkozen voor het gewest. Het is nog onduidelijk wat Laaouej in oktober zal doen. Bij de partij klinkt dat het "voorlopig nog te vroeg is voor vragen daarover".
Zijn partijgenoot en tevens waarnemend burgemeester in Evere Ridouane Chahid werd ook herverkozen en maakte wel reeds bekend lijsttrekker te worden in zijn gemeente.
Ook minister Bernard Clerfayt (Défi) - die na de vorige verkiezingen zijn burgemeestersbevoegdheden in Schaarbeek afstond aan waarnemend burgemeester Jodogne - werd als lijsttrekker gekozen in het Brussels parlement. Zijn woordvoerder laat weten dat zijn positie voor de lokale verkiezingen nog niet duidelijk is.
Nu reeds lijkt de truc met de "titelvoerend" en "waarnemende" burgemeester - zoals die al herhaaldelijk werd toegepast voor burgemeesters die ook minister werden - een gat in het decumul-net. De nieuwe gemeentewet sluit namelijk niet letterlijk uit dat een partijkopstuk met een parlementair zitje ook burgemeester wordt om zich vervolgens te laten vervangen.
Schepen
In Molenbeek zal eerste schepen en Brussels volksvertegenwoordiger Françoise Schepmans (MR) in oktober mogelijk moeten kiezen tussen het lokale en gewestelijke niveau nadat de kiezer op 9 juni besliste dat ze haar zitje in het parlement mocht houden. Bij Les Engagées raakte Brussels parlementslid en schepen in Sint-Agatha-Berchem Gladys Kazadi opnieuw verkozen.
Vincent De Wolf (MR) zal er dan weer naar alle waarschijnlijkheid voor opteren burgemeester te blijven in Etterbeek zoals hij intussen al meer dan 30 jaar doet. Hij raakte op 9 juni vanop de lijstduwerspositie verkozen voor het Brussels parlement met 7.500 voorkeursstemmen.
Lees meer over: Brussel , Meer verkiezingsnieuws , decumul , college , Brussels Parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.