Het Vlaams Parlement

| Het Vlaams Parlement.

Fouad Ahidar mag verkozene naar Vlaams Parlement sturen, N-VA incasseert verlies

Maarten Goethals
© BRUZZ
09/06/2024

Fouad Ahidar heeft gegokt en gewonnen: nadat hij zich afscheurde van Vooruit.Brussels richtte hij zijn eigen partij op, en die partij mag nu - tegen alle verwachtingen in - een verkozene sturen naar het Vlaams Parlement, een niveau dat niet echt veel aandacht kreeg tijdens zijn campagne. Groen blijft de grootste wat de Nederlandstalige Brusselaars in het Vlaams Parlement betreft, maar de partij verloor wel wat van haar pluimen.

Verrassing van formaat: Fouad Ahidar wint een zetel in het Vlaams Parlement, een niveau dat in zijn campagne nauwelijks of geen aandacht kreeg. Toch belet dat niet om te scoren: uit het niets schiet hij door naar bijna vijftien procent van de Nederlandstalige stemmen in Brussel en wordt daarmee de tweede grootste partij van de Brusselaars.

Fouad laat daarmee de N-VA, Open VLD, Vooruit.brussels, CD&V en PVDA achter zich, en nog geen klein beetje.

Met Kasmi M’Hamed, de lijsttrekker, komt een politieke jobhopper het Vlaams Parlement binnen. Op de website van de partij omschrijft M’Hamed zichzelf als een ‘deskundige op het gebied van onderwijs’. Maar hij is ook bekend als voormalig Waregems gemeenteraadslid dat naar Brussel verhuisde, en bij de vorige verkiezingen voor Be.One koos, de partij toen van Dyab Abou Jahjah. Enkele maanden geleden schaarde hij zich aan de zijde van Ahidar, die zich afscheurde van Vooruit.Brussels na enkele fundamentele meningsverschillen over onverdoofd slachten en het conflict tussen Israël en Gaza.

Voorlopig lijkt de analyse te kloppen dat het vertrek van Ahidar de socialisten pijn deed, want die moeten zowel op Vlaams als op Brussels niveau een verlies slikken. Fractievoorzitter Hannelore Goeman kon, ondanks haar nationale bekendheid, de tendens niet keren. Maar het verlies alleen verklaart het succes van Ahidar niet, want de stijging van zijn fractie is vele male groter dan de achteruitgang van zijn voormalige partij. Mogelijk kan Ahidar zelfs een tweede zetel binnenrijven, onder meer het gevolg van lijstverbinding – maar die hangt nog in de lucht.

Kandidaten

Wie kwam voor welke partij op? Ontdek hier de Brusselse kandidaten voor het Vlaams Parlement en hoeveel stemmen ze behaalden. 

Groen de grootste

De grootste qua Brusselse fracties in het Vlaams Parlement blijft overduidelijk Groen, zeker procentueel gezien: de partij kan een ongeveer een kwart van de Nederlandstalige stemmers in de hoofdstad charmeren. Hoewel dat bijna vijf procent lager ligt dan bij de vorige verkiezingen, mag het resultaat toch een lichtpuntje heten voor de ecologisten, die nationaal niet de beste cijfers voorleggen en duidelijk nooit echt goed in de campagne zaten. Co-voorzitter Nadia Naji haalt niettemin haar eerste zetel ooit binnen.

De N-VA tekent dan weer voor het grootste verlies, met bijna zeven procent minder. De partij blijft wel de derde grootste, maar lijsttrekker Karl Vanlouwe kan in Brussel duidelijk niet profiteren van het lichtjes stijgende enthousiasme in Vlaanderen voor het verhaal van de Vlaams-nationalisten (wellicht gestuwd door de duidelijke strijd met Vlaams Belang).

Open VLD en, zoals gezegd, Vooruit.brussels zitten waar de klappen vallen, en ook CD&V laat een daling optekenen. Benjamin Dalle overtuigde dus niet als minister. (Maar de drie partijen zullen allicht hun zetel niet verliezen.)

Vlaams Belang volgt de opwaartse nationale tendens en gaat erop vooruit met ongeveer 2 procent, net zoals de PVDA die anderhalve procentpunt beter doet.

Voor U, van Vlaams Parlementslid Els Ampe, tekent voor 1,2 procent, te weinig voor een zitje.

Hieronder vind je de verkiezingsresultaten voor het Vlaams Parlement:


Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni