Brussel kiest

Heraanleg verloederde Keizer Karellaan verontrust handelaren in Ganshoren

HUB
© BRUZZ
25/09/2024
Updated: 25/09/2024 19.35u

In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. In Ganshoren zorgt de nakende heraanleg van de Keizer Karellaan voor flink wat onrust bij de handelaren.

De Keizer Karellaan, een van de meest chaotische invalswegen van het gewest, is al jaren aan het verloederen. Het is een gewestweg en de gemeente Ganshoren dringt er al jaren op aan dat de laan helemaal wordt heraangelegd. Dit gaat binnenkort gebeuren.

Onder impuls van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) werd een project voor herinrichting gelanceerd waarvoor in mei een bouwvergunning werd aangevraagd. Bedoeling is om van de Keizer Karellaan een rustigere stadsboulevard te maken met mooie fietspaden, pleintjes en veel groen.

De Ganshorense burgemeester Jean-Paul Van Laethem (Pro Ganshoren) reageerde positief op het plan. Maar ondertussen is duidelijk dat niet alle Ganshorenaren uitkijken naar de heraanleg en de gigantische werf.

Minder parkeerplek

Met name de handelaren zijn ongerust. Zo vrezen ze de gevolgen van het verdwijnen van flink wat parkeerplaatsen. 165 van de huidige 387 parkeerplekken worden immers geschrapt.

Ook zijn ze bang voor de duur van de werken. “Dit is een killer,” zegt Geert Vermeire, slager en voorzitter van de handelaarsvereniging. “We zien het overal in Brussel. Waar er werken zijn, zijn er weinig handelaars die het overleven.”

Het ergste vinden de handelaren dat ze vanuit de gemeente niet duidelijk geïnformeerd worden over het project. “Ik moet het horen van mijn klanten,” aldus Vermeire.

De hele heraanleg, waarvoor het openbaar onderzoek nog moet plaatsvinden, zal ongetwijfeld voer voor flinke discussie zijn in de komende bestuursperiode.

BRUZZ-redacteur Bram Van Renterghem duidt de hete hangijzers van de afgelopen legislatuur in Ganshoren.

Voorakkoord

In Ganshoren bestond de coalitie tot voor kort uit Pro Ganshoren (Les Engagés, CD&V en onafhankelijken), MR en Défi.

Eind mei kondigde burgemeester Van Laethem aan dat er een voorakkoord is tussen zijn partij Pro Ganshoren, Défi en huidig oppositiepartij PS. Exit de MR dus, de partij die bij de gewestverkiezingen het beste scoorde in Ganshoren.

Met dit voorakkoord probeert Van Laethem zijn burgemeesterssjerp veilig te stellen. Ook zijn ambitieuze eerste schepen, Stéphane Obeid van MR, aast namelijk op het burgemeesterschap.

De Lijst van de Burgemeester (Pro Ganshoren), getrokken door Van Laethem, moet het weliswaar zonder de steun van stemmentrekker Pierre Kompany doen, die burgemeester was tot 2022, maar intussen verhuisd is naar Anderlecht.

De huidige Vlaams schepen Philippe Beghin (CD&V) staat er op de vijfde plek. Karima Souiss, nu gemeenteraadslid, trekt de lijst PS + Citoyens en schepen Grégory Rase de lijst van Défi.

We zien het overal in Brussel. Waar er werken zijn, zijn er weinig handelaars die het overleven.

Geert Vermeire

slager en voorzitter handelaarsvereniging

Lang stond Open VLD in Ganshoren op de PS-lijst, maar deze keer hebben de Nederlandstalige liberalen gekozen voor Open MR, de lijst getrokken door Stéphane Obeid. Massimo Scotti kreeg de derde plek, David Steegen de vijfde. Erik Van Den Berghe stapte niet mee over en is nu tweede op de PS-lijst.

Elke Van den Brandt duwt de lijst Ecolo-Groen, die getrokken wordt door Marie Fontaine. Arne Smeets kreeg de tweede plaats.

N-VA had deze legislatuur voor het eerst een verkozene, Karl Vanlouwe, die opnieuw de lijst trekt.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek, Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Ukkel, Elsene , Watermaal-Bosvoorde, Jette en Koekelberg. Morgen volgt Sint-Agatha-Berchem.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni