Resultaten 13.10

Jette: Huidige coalitie behoudt meerderheid, maar Ahidar populairste politicus

Eva Christiaens
© BRUZZ
13/10/2024
Updated: 13/10/2024 22.58u

Bart Dewaele

| Team Fouad Ahidar is de winnaar in Jette.

Dankzij zetelwinst van haar coalitiepartner MR-VLD kan huidig burgemeester Claire Vandevivere (LBJette) er een nieuwe termijn bijdoen in Jette. Haar lijst haalt net geen kwart van de stemmen, de hoogste score van iedereen. Een voorakkoord gunt haar de meerderheid, maar in populariteitsstemmen is Fouad Ahidar de winnaar, die vijf zetels binnenhaalt.

De coalitie van Vandevivere met MR-VLD en Ecolo-Groen was al aangekondigd en is een voortzetting van het bestaande college in Jette. Claire Vandevivere (LBJette), lid van de partij Les Engagés, verliest wel fors: haar burgemeesterslijst moet 13,8 procent stemmen inleveren ten opzichte van 2018. Omgerekend gaat dat om vijf zetels in de gemeenteraad. Zes jaar geleden was het nog haar voorganger Hervé Doyen die de lijst trok. Doyen is nu als lijstduwer herverkozen.

Zoals verwacht winnen de liberalen, onder leiding van ontslagnemend Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), lokaal ten koste van Ecolo-Groen. MR-VLD haalt deze keer 17,2 procent van de stemmen, de ecologisten 11,9 procent. Dat komt neer op respectievelijke winst en verlies van zo’n 5 procent. Het levert MR-VLD zeven zetels op en Ecolo-Groen vier.

Samen halen de drie meerderheidspartijen 53,1 procent van de stemmen in Jette, een nipte meerderheid. Maar wel een verlies van 15,2 procent ten opzichte van zes jaar geleden. "Ik zie dat niet als een afstraffing, want een kwart van de inwoners heeft nog altijd voor ons gestemd," zegt Claire Vandevivere zondagavond. "We hebben zopas een nieuw meerderheidsakkoord getekend met de drie afgesproken coalitiepartners. We zijn nog altijd enthousiast om de komende zes jaar samen verder te werken."

Vijf zetels voor Ahidar

Op de oppositiebanken krijgt ze deze legislatuur in elk geval nieuw tegengas. Daar halen nieuwkomers PTB-PVDA en Team Fouad Ahidar respectievelijk vier en vijf zetels. Ahidar krijgt zelf het hoogste aantal voorkeurstemmen van iedereen: 2.293. Dat is meer dan zittend burgemeester Vandevivere (2.101) en ruim dubbel zoveel als Sven Gatz (925).

"Ik wacht af of ze me opbellen," reageert Fouad Ahidar zondagavond, die met zijn resultaat nog hoopt op een plek in de meerderheid. Al heeft Vandevivere diezelfde avond al een nieuw akkoord beklonken met haar vorige coalitiepartners. "Als ze niet zien dat Ecolo-Groen is verloren, is dat heel jammer voor de meerderheid. Zo blijft het een coalitie van verliezers, net als het Gewest (de Nederlandstalige partijen willen bij de Brusselse regeringsonderhandelingen voorlopig niet samenwerken met Ahidar, red.)," vindt Ahidar.

Als gemeenteraadslid wil Ahidar inzetten op koopkracht, veiligheid, netheid en acties tegen pesten op school. "Mensen vinden ook dat Jette lawaaierig is geworden, dat moeten we aanpakken. We zullen zien hoe. Jette is geen dorp meer. Je vindt er nu alle grootstedelijke problemen," zegt hij.

Busselen: 'Geen schrik hebben'

PS-Vooruit boekt licht verlies, maar blijft de derde grootste partij met 13,4 procent. Lijsttrekker Xavier Van Cauter (PS) behoudt zijn zetel, de Nederlandstalige Patricia Rodrigues Da Costa (Vooruit) is daarentegen niet herverkozen. Vooruit is nu niet langer vertegenwoordigd in Jette.

De uiterst-linkse PTB-PVDA is dat voor het eerst wel: lijsttrekker Jan Busselen krijgt 760 voorkeurstemmen achter zich en is meteen de enige Nederlandstalige vertegenwoordiger in zijn fractie.

"Wij zijn heel blij dat we vanuit het niets naar meer dan tien procent klimmen," zegt Busselen zondagavond. "Ik zie het als een afstraffing van het gemeentebestuur dat er was en een signaal dat onze eisen rond betaalbaar wonen, mobiliteit en netheid worden opgevangen. Jette is een heel aangename gemeente, maar ze wordt duur." PTB-PVDA wint ook buiten Jette heel wat zetels in Brusselse gemeenteraden. "Sommige traditionele partijen zullen met de peut zitten, maar ze moeten geen schrik hebben," sust Busselen daarover, die ook al in het Brussels parlement zetelt. "Wij komen gewoon met sociale eisen en een politiek die er is voor de mensen."

Bij N-VA verliest Sara Rampelberg haar plek in de gemeenteraad: de partij scoort met 2,3 procent het allerlaagst en verdwijnt van het lokale toneel. Ook Défi en Vlaams Belang hebben onvoldoende stemmen voor een zetel.

In de meerderheid zijn de Nederlandstalige schepenen Joris Poschet (CD&V) en Nathalie De Swaef (Groen) herverkozen. Daarnaast komen Joëlle Electeur (CD&V) en Joyse Yusuff (Groen) als nieuwe Nederlandstaligen in de gemeenteraad. Bij de liberalen is Sven Gatz de enige Nederlandstalige verkozene, ondanks een opvallend tweetalige lijst.

Verkiezingsresultaten uit Jette

De zetelverdeling in Jette

Hoe werd er op 13 oktober gestemd in de 19 Brusselse gemeenten? Ontdek de resultaten uit alle gemeenten.

Gemeenteraads­verkiezingen: wat na 13 oktober

De stemmen zijn uitgebracht, de kaarten geschud. Hoe gaat het nu verder in de 19 Brusselse gemeenten? Lees hier de analyse van onze gemeente-experten voor elk van de 19 gemeenten.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni