In Koekelberg haalt Ahmed Laaouej met zijn PS-burgemeesterslijst waarop ook Vooruit en Alternative Humaniste stonden, 50,3 procent van de stemmen, een absolute meerderheid.
| Ahmed Laaouej: sterk in het zadel in Koekelberg.
De PS-burgemeesterslijst steeg met bijna 20 procent, van 30,6 procent in 2018 naar 50,3 procent. Een opmerkelijk goed resultaat. Bijna veertig jaar lang was de MR van vader en zoon Pivin oppermachtig in Koekelberg. Tot de liberalen zes jaar geleden hun absolute meerderheid kwijtspeelden. De PS, toen de tweede grootste, zag de kans schoon om een alternatieve meerderheid op de been te brengen, samen met de groenen en Alternative Humaniste en met Ahmed Laaouej als burgemeester.
Deze keer heeft Laaouej de macht helemaal overgenomen. Het moet hierbij wel gezegd dat hij in zijn gemeente geen concurrentie had van PTB-PVDA of Team Fouad Ahidar.
Zelf kreeg Laaouej 2.882 voorkeurstemmen, hij kan de sjerp dus behouden. Zijn lijst heeft 16 van de 27 zetels, maar om zijn meerderheid te verstevigen neemt hij mogelijk nog een extra partij op in de coalitie.
'Verlies valt mee'
De lijst Open MR, met ook Open VLD en CD&V maar deze keer zonder stemmentrekker Philippe Pivin, verliest fors, maar werd toch de tweede grootste. De partij haalt nog 22,1 procent (6 zetels), 16,7 procent minder dan in 2018. Lijsttrekker Renaud Fleusus is desondanks trots. “Je kan ons resultaat moeilijk vergelijken met de MR-burgemeesterslijst van 2018 waarop ook Vooruit en Défi hun plek hadden,” zegt hij. “We zijn de tweede grootste geworden en dat met een ploeg met heel veel nieuwe gezichten.”
Ook de lijst Ecolo-Groen, die de afgelopen zes jaar in de meerderheid zat, moet inleveren. De partij verliest 2,4 procent en komt uit op 14,3 procent oftewel 3 zetels. Dat is één zetel minder dan in 2018. Lijsttrekker Marie Bijnens vindt dat haar partij al bij al goed stand heeft gehouden. “We verliezen in Koekelberg 2,4 procent, in sommige andere Brusselse gemeenten is het veel meer," zegt ze. "De PS draagt deels de vruchten van het beleid waar wij aan bijdroegen.”
Les Engagés behaalde 10,6 procent en krijgt 2 zetels. “Een goed resultaat voor een heel nieuwe ploeg,” zegt lijsttrekker Ossamah Maghfour. “We hebben nu zes jaar om te werken en te groeien.”
Oppositie
Ecolo-Groen, Open MR en Les Engagés gaan er voorlopig van uit dat ze de komende zes jaar in de oppositie zetelen. Geen van de drie heeft intussen een uitnodiging gekregen van de LB om te onderhandelen over een eventuele deelname aan de meerderheid.
Laaouej, die in principe geen coalitiepartner nodig heeft, lijkt geen haast te maken met mogelijke gesprekken hierover. Bij Open MR is overigens weinig enthousiasme: “Wij zijn niet geneigd om als klein aanvulsel in zo’n sterke meerderheid te stappen,” zegt Fleusus.
De Vlamingen dan. Bij LB werd alleen Dirk Lagast verkozen, lijstduwer Robert Delathouwer haalde het niet. Bij Ecolo-Groen krijgen zowel lijsttrekster Marie Bijnens als lijstduwster Tinne Van der Straeten een zitje in de gemeenteraad. N-VA strandde op 2,7 procent, te weinig voor een zetel.
Verkiezingsresultaten uit Koekelberg
De zetelverdeling in Koekelberg
Hoe werd er op 13 oktober gestemd in de 19 Brusselse gemeenten? Ontdek de resultaten uit alle gemeenten.