In een poging om de Brusselse regeringsvorming uit het slop te halen, nodigt formateur David Leisterh (MR) de nationale voorzitters van de Franstalige partijen uit aan de tafel. Vraag blijft of dat wel een goede zet was. “De formatie lijkt nog verder van huis”, duidt politiek analist Steven Van Garsse.
Politieke week over het voorstel van Leisterh: ‘Veel Franstaligen in de gordijnen gejaagd'
Leisterh maakte het voorstel vrijdag tijdens een persconferentie, geflankeerd door voorzitter Georges-Louis Bouchez. Van Garsse ziet er alvast enkele redenen voor. “De laatste weken horen we steeds meer kritiek. Zo opperde Ans Persoons (Vooruit.brussels) om een bemiddelaar aan te stellen. Met het initiatief toont Leisterh dat hij nog steeds de formateur is.”
In wezen gaat het niet om een verrassend voorstel. Bouchez, Maxime Prévot (Les Engagés) en Sophie Rohonyi (Défi) waren immers al betrokken. “De boodschap is voornamelijk naar PS-voorzitter Paul Magnette gericht. Maar die gaf al aan dat Ahmed Laaouej de Brusselse onderhandelaar blijft.”
Brusselse autonomie
Van Garsse ziet ook nog een andere boodschap. “Eigenlijk geven ze het signaal dat het nationale niveau zich mag mengen in de discussie over Brussel. En dat ligt gevoelig bij de Franstaligen. Er is in het verleden hard gevochten voor een apart gewest.”
De exit van Olivier Maingain bij Défi is daar een voorbeeld van, nadat Rohonyi akkoord ging met het voorstel van Leisterh. Volgens de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe komt de Brusselse autonomie zo het in het gedrang. “Leisterh heeft veel Franstaligen de gordijnen in gejaagd. Eigenlijk zijn we nog verder van huis nu. Het valt af te wachten wat hier uit kan komen”, besluit Van Garsse.
Lees meer over: Brussel-Stad , Meer verkiezingsnieuws , de politieke week , David Leisterh , Georges-Louis Bouchez , Ahmed Laaouej , Brusselse regeringsvorming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.