Brussel kiest

Noordwijk: ‘Er leeft een gevoel van straffeloosheid’

SVG, TG
© BRUZZ
30/09/2024
Updated: 30/09/2024 19.50u

In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Het gaat van kwaad naar erger rond het Brusselse Noordstation. Straatgeweld, harddrugs, vuil op straat. Volgens buurtbewoners slaat de overlast en onveiligheid over naar buurten die wat verder gelegen zijn. “De gemeente Schaarbeek lijkt zich bij de status quo neer te leggen,” zegt de buurt.

De situatie in de Schaarbeekse straten aan het Noordstation is na corona zienderogen verslechterd, met als een van de recente pijnlijke wapenfeiten de weigering van Net Brussel om het huisvuil nog te komen ophalen, omwille van het straatgeweld tegen de vuilnismannen. Een primeur in de geschiedenis van het Brussels Gewest.

En dat is gerekend buiten het gewone sluikstorten, of drugsverslaafden die zakken openscheuren of hun gevoeg doen op de openbare weg.

De buurtbewoners kaarten de verslechtering al een tijdje aan bij de gemeente. Hoewel er soms een kleine verbetering is, zien ze tegelijk dat de overlast en onveiligheid aan het uitbreiden is naar de buurten hogerop.

Geen scrupules

Er wordt nu, zo klinkt het, openlijk gedeald op het Koninginneplein en het Koningin-Groenpark zit vol gebruikers. “Drugsgebruikers op zoek naar geld hebben geen scrupules meer. Ze spreken kinderen aan, tieners, oudere mensen. Jonge en minder jonge vrouwen worden gevolgd en geïntimideerd op ongepaste wijze. Er leeft een gevoel van straffeloosheid,” zo klinkt het.

De gemeente is zich bewust van de feiten, en probeert zo goed en zo kwaad daar wat aan te doen. Volgens Korpschef Olivier Slosse ligt er zeker een belangrijke taak weggelegd voor de politie, maar de politie kan dit niet alleen. “Dat blijkt uit een analyse die we hebben gemaakt. Alle partners op het terrein moeten de handen in elkaar slaan.” Er moet ook geïnvesteerd worden in sociale begeleiding. Zelfs al kost dat veel geld.

Moet er een gebruikersruimte komen, waar drugsverslaafden terecht kunnen of openbare douches voor de daklozen? Het zijn zeker vragen voor het volgend gemeentebestuur.

Een hobbelig parcours

Maar hoe bracht het huidig gemeentebestuur het ervan af? De coalitie bestaat sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uit de Lijst van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) en Ecolo-Groen.

Het was zeker geen walk in the park. Want naast de bovenstaande problemen aan het Noordstation, waar in 2022 ook nog eens politieagent Thomas Montjoie werd doodgestoken, kampte de gemeente bijvoorbeeld wekenlang met zwaar anti-goodmove protest aan de Berenkuil.

En zelfs nadat de plannen voor Good Move werden opgeborgen gingen de actievoerders door, met geregeld een protestactie in de gemeenteraad. Daarbij werd verbaal geweld niet geschuwd, soms ook opgejut door de oppositie. Het college van burgemeesters en schepenen slaagde er vaak niet in om de gemeenteraden nog ordentelijk te laten verlopen.

Bovendien sloeg een boekhoudkundige fout bij het OCMW een gat in de begroting dat nu oploopt tot bijna twintig miljoen euro.

Palmares

De omstandigheden zijn er dus niet naar voor het bestuur van Défi, liberalen en groenen om vandaag met grote realisaties te kunnen uitpakken. Al zijn die er volgens de vorige dienstdoende burgemeester Cécile Jodogne (Défi) wel degelijk. Scholen zijn gerenoveerd, het Pogge- en het Houffalizeplein zijn heraangelegd, er kwam een nieuw park aan Stephenson en het gemeentelijke zwembad kon eindelijk in alle glorie terug open. Burgemeester Bernard Clerfayt wijst dan weer graag naar hoe hij de gemeente in twintig jaar de glorie van weleer heeft teruggegeven, dankzij doorgedreven renovatie van de wijken. "Mensen komen graag in Schaarbeek wonen," zo zegt hij.

Dit alles komt ook met een kost. De onroerende voorheffing in de gemeente is zo hard gestegen, dat die nu tot de hoogste behoort van het land.

Overloperij

Ook puur politiek heeft de huidige coalitie het niet onder de markt. Door overloperij hebben de Lijst van de burgemeester en Ecolo-Groen sinds september geen meerderheid meer. Het staat nu al nagenoeg vast dat de volgende coalitie er één zal zijn met drie partijen. En het is dus ook niet zeker dat Bernard Clerfayt (Défi), burgemeester sinds 2001, zal kunnen aanblijven.

Het wordt dus zeker spannend in Schaarbeek. Naast lijsttrekker Bernard Clerfayt (Lijst van de burgemeester, waar ook Open VLD op staat) en Vincent Vanhalewijn (Ecolo-Groen, met ook CD&V op de lijst) zijn er ook nog Hassan Koyuncu (PS) en Audrey Henry (MR-Les Engagés). Ze zijn alle vier kandidaat burgemeester.

Het is zeker ook uitkijken naar de outsiders als PTB, Team Fouad Ahidar en de liberale scheurlijst 1030 Ensemble, want die lijsten kunnen de uitslag nog serieus door elkaar schudden. Aan Nederlandstalige kant komen N-VA en Vooruit+ op zonder Franstalige partij.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Morgen volgt Evere.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni