Molenbeekse verkozenen leggen eed af terwijl Moureaux naar extra coalitiepartner speurt

EDF, JB
© BRUZZ
01/12/2024

De nieuwe Molenbeekse meerderheid is nog niet in kannen en kruiken, maar 44 gemeenteraadsleden legden zondagnamiddag wel al de eed af in het gemeentehuis. Grote afwezige was afgevoerd kandidaat-schepen Yassine Akki (PS), voor wie aan de ingang van het gemeentehuis een magere steunmanifestatie op poten gezet was.

In de vroegere trouwzaal van het gemeentehuis bliezen de Molenbeekse verkozenen zondagnamiddag verzamelen om de eed af te leggen als gemeenteraadslid. Normaliter gaat zo’n installatie gepaard met de inauguratie van een nieuw schepencollege, maar daar is het in Molenbeek nog te vroeg voor.

De PS, Vooruit en de PTB/PVDA kondigden dinsdag evenwel aan dat hun huwelijk bezegeld was en dat ze Molenbeek met een ultrakrappe meerderheid van 23 op 45 zetels wilden besturen. Maar Moureaux slaagde er niet in voldoende handtekeningen te sprokkelen om een nieuw schepencollege in het zadel te hijsen.

Naar verluidt zorgde aftredend schepen Jamel Azaoum (PS) voor het haar in de boter. De Molenbeekse burgemeester kon uiteindelijk nog een MR-raadslid overtuigen om haar van de ontbrekende krabbel te voorzien, maar die trok de nieuwbakken liberale verkozene al snel weer in. Naar eigen zeggen tekende hij "onder dwang en druk" de voorstellingsakte van de schepenen.

“Ik vind de aanstelling van Yassine Akki (PS) een dramatische situatie. Heel pijnlijk”

Saliha Raïss (Vooruit)

Aftredend Molenbeeks schepen

Verkiezingen 2024 Brussels parlement BRU EFF 06 Saliha Raiss Z3

Ten laatste vrijdag

Nochtans kondigden Moureaux en PTB/PVDA-kopstuk Dirk De Block op verkiezingsavond al aan dat ze Molenbeek niet op eigen houtje gingen besturen. Toch herhaalde Moureaux zondag bij BRUZZ dat pas “deze week duidelijk is geworden dat de voorwaarden voor een stabiel bestuur niet ingevuld kunnen worden met de huidige meerderheid”.

Het is geen geheim dat socialisten en marxisten – net zoals in Vorst – de voorbije weken vooral probeerden om Ecolo-Groen het hof te maken. “Helaas hebben de groenen er niet voor gekozen om samen met ons een progressieve meerderheid te vormen”, sneerde aftredend en toekomstig schepen Saliha Raïss (Vooruit).

Daarom ziet het ernaar uit dat ofwel Team Fouad Ahidar, ofwel Molenbeek Autrement de coalitie zal verstevigen. “Over de weken heen hebben we al gesprekken gevoerd met beide partijen, dus dat moet de zaken in een stroomversnelling brengen.” Moureaux hoopt ten laatste vrijdag te landen. De nieuwe meerderheid moet op 11 december, bij de volgende gemeenteraad, geïnstalleerd worden.

Ahidar: ‘Favoriete gemeente’

Voor Fouad Ahidar, die zondag zijn zeven gemeenteraadsleden kwam toejuichen, kan het zelfs sneller gaan. De 27 zitjes die hij bij de lokale verkiezingen in de wacht kon slepen in Brusselse gemeenten, kon Ahidar nog niet omzetten in machtsdeelname. Molenbeek is zijn laatste strohalm.

“We zijn met Team Fouad Ahidar sinds de verkiezingen al vier keer in gesprek gegaan met de burgemeester en wachten op een signaal. Ze kent onze prioriteiten. Ondanks de moeilijke budgettaire situatie kan het een mooie uitdaging worden, Molenbeek is trouwens mijn favoriete gemeente", geeft Ahidar toe, die jarenlang in Molenbeek woonde. "We hebben veel hoop dat we in de meerderheid kunnen belanden, maandagavond moeten we meer weten.”

Ook Ahmed El Khannouss (Molenbeek Autrement) is met zijn vier zetels nog in de running om de meerderheid te vervoegen.

“De situatie in onze gemeente is catastrofaal op het vlak van financiën en beheer", reageert hij. "Alle mogelijke meerderheidspartners zullen mogelijke spanningen aan de kant moeten schuiven om convergenties te vinden in het belang van de Molenbekenaar”, antwoordt El Khannouss op de vraag of hij vertrouwen heeft in Moureaux na de woelige afgelopen bestuursperiode.

De Block: ‘Wijze beslissing’

De nieuwe legislatuur kende deze week al een valse start. Nadat de PS dinsdagavond het licht op groen had gezet voor een coalitie met de PTB/PVDA, kwam woensdag aan het licht dat een van de voorgedragen schepenen een zwaar strafblad met zich meesleept: Yassine Akki (PS) is in 2001 veroordeeld voor verkrachting van een minderjarige en in 1998 voor inbraak.

Alsof het in scène gezet was, besliste Akki een uur na de onthullingen in samenspraak met de lokale PS afstand te nemen van zijn mandaat. Hij kwam vandaag niet opdagen, maar zal volgens Moureaux binnenkort wel de eed afleggen als gemeenteraadslid.

Raïss had het zondag over “een dramatische situatie”. “Het was heel pijnlijk, maar de keuze lag bij de PS.” Haar toekomstige coalitiepartner Dirk De Block (PTB/PVDA) noemde de beslissing van Akki om zich terug te trekken “geen gemakkelijke, maar een wijze beslissing”.

Na afloop van de installatievergadering kwam aan de ingang van het gemeentehuis een 30-tal manifestanten samen om hun steun te betuigen aan Yassine Akki. Opvallend: het ging nagenoeg enkel om vrouwen. Zij vonden dat Akki onrechtvaardig behandeld is en riepen op om hem alsnog tot schepen te benoemen.

Een 30-tal betogers scandeert "Justice pour Yassine" voor het gemeentehuis van Molenbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek kiest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni