Drie vragen over de ongeldige verkiezingen in Sint-Joost-ten-Node

SVG
© BRUZZ
19/11/2024
Updated: 19/11/2024 19.36u

Het Rechtscollege van het Brussels parlement heeft de verkiezingen van 13 oktober in Sint-Joost-ten-Node geannuleerd. Wat heeft dit nu voor gevolgen? BRUZZ geeft de antwoorden.

Wat is er precies gebeurd?

Het Rechtscollege, een orgaan samengesteld uit juristen en vertegenwoordigers van politieke partijen, moet binnen de 45 dagen na de verkiezingen de stembusuitslag valideren van alle Brusselse gemeentebesturen. Daarna kunnen de gemeenteraden geïnstalleerd worden. Dat gebeurt normaal op 1 december.

In verschillende gemeenten zijn klachten ingediend door verschillende partijen. Dat was zo in Anderlecht en in Ganshoren. Die klachten zijn afgewezen.

Ook in Sint-Joost-ten-Node was er klacht ingediend. Emir Kir behaalde er met zijn burgemeesterslijst de absolute meerderheid. De tegenstanders PS, Ecolo-Groen en Team Fouad Ahidar dienden daarop klacht in, onder meer voor gesjoemel met volmachten. Het Rechtscollege geeft de klagende partijen gelijk. Dat betekent dat de verkiezingen ongeldig zijn.

Het Rechtscollege kan die beslissing alleen nemen als de onregelmatigheden kunnen leiden tot een andere zetelverdeling in de gemeenteraad. Dat is hier het geval.

Het is niet de eerste keer in Brussel dat verkiezingen ongeldig worden verklaard. Dat gebeurde ook al in 2000 bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Jans-Molenbeek, nadat MR een klacht had ingediend voor onregelmatigheden in een aantal stembureaus. De Raad van State zou enkele maanden later de verkiezingen toch nog valideren. Die verkiezingen moesten dus niet worden overgedaan.

Betekent dit dat er automatisch nieuwe verkiezingen komen?

Nee. Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir kan naar de Raad van State trekken. Hij heeft daarvoor acht dagen de tijd. Zolang de Raad van State geen uitspraak doet, blijven de verkiezingen van 13 oktober in Sint-Joost ongeldig.

Dat betekent dat de uittredende gemeenteraad en het college aanblijft, tot het eventuele beroep van Emir Kir tot een uitspraak heeft geleid. De Raad van State heeft daar 60 dagen voor. De kans is dus klein dat er op 1 december een nieuwe gemeenteraad zal kunnen worden geïnstalleerd in Sint-Joost, zoals in de rest van het Brussels Gewest.

Indien de Raad van State Emir Kir ongelijk geeft, moeten er binnen de vijftig dagen na die beslissing opnieuw verkiezingen worden georganiseerd.

Kan Emir Kir opnieuw kandidaat burgemeester worden nu hij beticht wordt van onregelmatigheden?

Er is een verschil tussen de beslissing van het Rechtscollege en het gerechtelijk onderzoek dat tegelijk lopende is naar kiesfraude. Het Rechtscollege neemt alleen een administratieve beslissing, door de verkiezingen ongeldig te verklaren. Het rechtscollege spreekt ook niet van fraude.

Enkel na een strafonderzoek kan er sprake zijn van kiesfraude. Indien Emir Kir of een andere politicus veroordeeld wordt voor fraude stelt er zich mogelijk een probleem van de verkiesbaarheid, en kan Emir Kir geen kandidaat meer zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Sint-Joost-ten-Node kiest , burgemeester Emir Kir , kiesfraude , Rechtscollege , Verkiezingen ongeldig

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni