resultaten 13.10

Sint-Joost: Emir Kir haalt absolute meerderheid, CD&V'er Wout Van Eylen verkozen

Eva Christiaens
© BRUZZ
13/10/2024
Updated: 13/10/2024 20.14u

Een coalitie vormen hoeft al niet meer in Sint-Joost: onafhankelijk burgemeester Emir Kir (LB) haalt op eigen houtje een absolute meerderheid van 50,5 procent en blijft daarmee nog eens zes jaar aan zet. Toch staat Kir open voor gesprekken met Les Engagés, CD&V en MR, zegt hij. PS belandt met net geen vijfde van de stemmen in de oppositie.

Een monsterscore voor Emir Kir: met 4.176 voorkeursstemmen is de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node zeker van een nieuw mandaat. Hij haalt met zijn burgemeesterslijst ruim de helft van de stemmen, een lichte winst van 2,6 procent ten opzichte van 2018. Toen was Kir nog lid van de partij PS, maar hij werd daar in 2020 uit gezet na een bijeenkomst met enkele extreemrechtse burgemeesters uit Turkije.

Om diezelfde reden scheurde zijn eigen meerderheid toen in twee en koos voormalig schepen Philippe Boiketé (PS) ervoor om zelf een socialistische lijst te vormen. Hij droomde van een coalitie met Ecolo-Groen om Kir van de troon te stoten. Boiketé strandt uiteindelijk toch op de oppositiebanken: met 19,9 procent van de stemmen kan hij rekenen op zes zetels, te weinig om Kir te vervangen. Boiketé kreeg 1.103 voorkeursstemmen, Emir Kir bijna vier keer zoveel.

Ter vergelijking, zes jaar geleden kreeg Emir Kir 3.579 stemmen achter zijn naam. Zijn populariteit is dus alleen maar gegroeid. "Wat er tussen mij en de PS is gebeurd, was niet juist. Het (resultaat, red.) is een goed antwoord van de bevolking aan deze partij," reageert Kir na zijn verkiezingszege in het gemeentehuis. Daar zijn tientallen militanten verzameld om de uitslag te vieren.

"De Tennoodenaars zijn tevreden van hun ploeg. Onze politiek is juist. Ik ben bijvoorbeeld tegen Good Move, een politiek van confrontatie. Inwoners willen een burgemeester die met iedereen kan praten." (Lees verder onder de foto's)

Coalitie

En praten wil Kir alvast met minstens één coalitiepartner, zegt hij. "Zelfs met een absolute meerderheid wil ik die uitbreiden met een andere partij. Dan hebben we meer interne controle," zegt Kir. "We zullen onderhandelen met Les Engagés, CD&V en MR." Die drie partijen kwamen gezamenlijk op en halen opgeteld 9 procent van de stemmen, goed voor twee zetels in de gemeenteraad. Lijsttrekker Saïd Benhammou van Les Engagés kon zondagavond nog niet reageren op het resultaat.

Alvast niet op Kirs lijstje van gewenste partners: Ecolo-Groen, die zo'n samenwerking zelf al hadden uitgesloten, net als de socialisten. Als derde partij van Sint-Joost halen de ecologisten nog 15,5 procent van de stemmen, een verlies van bijna tien procent tegenover zes jaar geleden.

"Natuurlijk zijn we ontgoocheld. We hadden de burger graag een progressief alternatief aangeboden, maar we bedanken de kiezers die voor ons hebben gekozen en zullen ons constructief oppositiewerk van de voorbije 25 jaar voortzetten," zegt lijsttrekker Ahmed Mouhssin (Ecolo). Bij PS was Philippe Boiketé nog niet bereikbaar voor een reactie.

De drie Nederlandstaligen op de PS-lijst raakten niet verkozen. Nederlandstalig gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen) behoudt zijn plek in de gemeenteraad wel, zijn partijgenoot Thomas Van Doesselaere is zijn zitje kwijt.

Vier Nederlandstaligen

Toch groeit het aantal Nederlandstaligen in de gemeenteraad, want bij CD&V is Wout Van Eylen verkozen. Hij stond op de zevende plek op de gemeenschappelijke lijst met Les Engagés en MR en kreeg 151 stemmen achter zijn naam, meer dan lijsttrekker Benhammou. Die is met 148 stemmen de enige andere verkozene van de fractie.

Het is de eerste keer dat CD&V in de Tennoodse gemeenteraad zetelt. Van Eylen was tot nu toe federaal kabinetsmedewerker en wil via de lokale weg onder meer de migratiepolitiek en veiligheid in de Brabantwijk aanpakken, zei hij eerder aan BRUZZ. Hoe hij en zijn partij naar een mogelijke samenwerking met Emir Kir aankijkt, is voorlopig onduidelijk. Van Eylen noemt het "te vroeg" om te reageren.

Tenslotte zijn Marie-José Byl (666 stemmen) en Stéphanie Ngongo (541 stemmen) als Nederlandstaligen verkozen van op de burgemeesterslijst van Kir. Zo telt de gemeenteraad voortaan vier Nederlandstaligen, één meer dan tijdens de voorbije legislatuur.

Team Fouad Ahidar wist met vijf procent van de stemmen net geen plek in de gemeenteraad te bemachtigen. Nederlandstalig lijsttrekker Ibrahim Dankus kreeg 159 voorkeurstemmen achter zich. In totaal kwam net geen acht op de tien stemgerechtigde inwoners opdagen, ondanks de verplichting daartoe.

Verkiezingsresultaten uit Sint-Joost-ten-Node

Volg hier de resultaten uit jouw gemeente. De grafiek wordt automatisch vernieuwd telkens er nieuwe resultaten binnenkomen.

De zetelverdeling in Sint-Joost-Ten-Node

Hoe werd er op 13 oktober gestemd in de 19 Brusselse gemeenten? Ontdek de resultaten uit alle gemeenten.

Gemeenteraads­verkiezingen: wat na 13 oktober

De stemmen zijn uitgebracht, de kaarten geschud. Hoe gaat het nu verder in de 19 Brusselse gemeenten? Lees hier de analyse van onze gemeente-experten voor elk van de 19 gemeenten.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni