Analyse

Sint-Lambrechts-Woluwe: Maingain vecht voor het overleven van zijn Défi

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| Het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Blijft Sint-Lambrechts-Woluwe overeind als een van de laatste Défi-bastions in Brussel? Dat is niet alleen de vraag voor de graag geziene burgemeester Olivier Maingain, maar voor de hele partij.

Vier vragen over Sint-Lambrechts-Woluwe

Belangrijkste verwezenlijking? Sint-Lambrechts-Woluwe leefbaar houden. Het college hield een uitbreiding van het Woluwe Shopping Center tegen, het Sint-Lambertuspark en het Goudeneilandenpark werden beschermd en op de Woluwelaan worden volop kantoorgebouwen omgevormd tot woningen. Dat doet de druk op het resterende groen wat afnemen. Maingain zelf pakt uit met het financiële beleid als grootste verwezenlijking: de gemeentelijke reserves gingen van 8 naar 22 miljoen euro, terwijl de belastingen bij de laagste van Brussel behoren.

Grootste mislukking? Terwijl andere gemeenten inzetten op beleving in hun lokale handelsstraat, bleef de Georges Henrilaan dezelfde stenen koker. Ja, de gemeente koopt panden op om die vervolgens goedkoper te verhuren – met wisselend succes – maar infrastructuurwerken bleven uit. Er is geen groen, de voetpaden zijn er smal en het geheel geeft een gedateerde indruk. Woluwenaren liggen verder nog wakker van de vele vliegtuigen boven de gemeente, maar dat dossier ligt buiten de directe macht van het college.

Houding jegens Nederlands? “Een vos verliest z’n haren maar niet z’n streken.” Dat was de spontane reactie van Nederlandstalige Woluwenaren over hun burgemeester Maingain. Aan het loket kan je nu al vlotter terecht in het Nederlands, maar dossiers zoals de vervallen villa voor jeugdhuis De Schakel, of de decennialang aanslepende renovatie van de Prinses Paolaschool illustreren treffend de plaats van Nederlandstaligen in de gemeente.

Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Het transitcentrum Ariane. Dat was eerst tijdelijk bedoeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, daarna kregen ook andere asielzoekers er onderdak. Intussen leeft de vrees dat het een permanent centrum wordt. Gaandeweg veranderde de houding van de gemeente, die enkele weken voor de verkiezingen aangaf het centrum te willen sluiten wegens overlast en een te hoge druk op de administratie, die de domicilie van alle asielzoekers in orde moet brengen.

Sint-Lambrechts-Woluwe is nog altijd de thuisgemeente van hét boegbeeld bij uitstek van Défi, Olivier Maingain. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat hij aan de macht zal blijven. Of dat opnieuw met een absolute meerderheid zal zijn, is onzeker.

Maingains Lijst van de Burgemeester is immers verzwakt. Eerste schepen Isabelle Molenberg zei genoeg te hebben van ‘zijn autoritaire trekken’ en staat nu als onafhankelijke lijstduwer op de liberale lijst MR+. Ook gemeenteraadslid Julie Van Goidsenhoven-Bolle keert (nog eens) terug naar haar liberale stal. Die wissels kunnen Maingain enkele duizenden stemmen kosten, zeker met het vertrek van de Nederlandstalige Xavier Liénart, die zijn schepensjerp aan de wilgen hangt.

“Ik voel me vooral thuis in Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat is bizar, voor een ingeweken West-Vlaming, maar dat de gemeente er netjes bijligt en mooi is, heeft daar zeker mee te maken. Er zijn weinig dingen om je aan te ergeren”

Ever Meulen

Tekenaar

BRZ 20241002 1905 Quotes Sint-Lambrechts-Woluwe Ever Meulen 2

Maingain kan wel enkele verwezenlijkingen voorleggen. Al sinds 2006 bestuurt hij zijn gemeente met rustige vastheid. Sint-Lambrechts-Woluwe ligt er netjes bij en ondanks de vele nieuwe woonblokken oogt de gemeente nog altijd groen, rustig, en alle grootstedelijke problemen blijven op een afstandje. Niet voor niets is de slogan van de Lijst van de Burgemeester: “Woluwe-Saint-Lambert, on y est bien, et mieux encore demain.”

Als er dan toch ongemakken zijn, schuift Maingain die – soms terecht – af op het Gewest. Hij wijst dan naar Brussel Mobiliteit, dat verkeerde keuzes heeft gemaakt in de aanleg van een fietspad, of Net Brussel dat de gewestelijke De Broquevillelaan niet proper veegt – zijn gemeentediensten slagen daar wel in. Ook qua veiligheid kan ‘zijn’ politiezone Montgomery goede cijfers voorleggen: een duidelijke afname in (gerapporteerde) criminaliteit, extra personeel en maar liefst negentien wijkinspecteurs voor Sint-Lambrechts-Woluwe alleen.

Focus op de inwoners

De inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe hebben iemand aan het roer die hen op de eerste plaats zet, en dat was ook duidelijk in de lijstvorming. Zo zijn enkele schepenen en Maingain zelf bewust niet opgekomen tijdens de Gewestverkiezingen. Hun focus op de gemeente was klaar en helder – wat de kiezer hen in dank zou kunnen afnemen.

Burgemeester Maingain lijkt stevig op zijn troon te zitten, ook door een gebrek aan echte uitdagers. De liberalen, onder aanvoering van Amélie Pans, tonen zich ambitieus, maar hebben een achterstand in te halen. In 2018 veroverden ze maar 4 van de 37 zetels. De groenen haalden er 6, maar moeten het doen zonder een bekend boegbeeld. Meerderheidspartner Les Engagés hoopt op een verdriedubbeling van de vorige score, maar dan nog landen ze maar op 6 à 7 zetels. Het verschil met Défi is, kortom, erg groot om te overbruggen.

Als Maingain een coalitiepartner nodig heeft, is de verwachting dat hij opnieuw voor Les Engagés gaat, of een coalitie sluit met MR+. Dan krijgt hij wel opnieuw te maken met zijn overgelopen schepen Molenberg. In zee gaan met Ecolo is weinig waarschijnlijk, Maingain heeft een viscerale afkeer van de “radicale groenen”.

Aan Nederlandstalige kant ligt Tamara Liénart, als zesde op de lijst van Maingain, in poleposition om het schepenambt van haar vader over te nemen. Een andere kanshebber is Kurt Deswert, die voor Open VLD als tweede op de lijst van MR+ staat. Als actief gemeenteraadslid kent hij zijn dossiers goed, wat betekent dat hij voor Maingain een ‘lastigere’ schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden zou zijn dan de ‘nieuwe’ Tamara Liénart.

Staan ook op een relatief goede plaats: Ann Ramaekers, vierde op de lijst van Les Engagés, en Isabelle Hannepin, derde op de PS-Vooruit-lijst. De gewezen woordvoerster van Rudi Vervoort, Zeynep Balci, staat op plaats 11.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Sint-Lambrechts-Woluwe kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Olivier Maingain , Défi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni