Analyse

Watermaal-Bosvoorde: Scoort David Leisterh opnieuw?

Jasmijn Post
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| Het Keymplein in Watermaal-Bosvoorde.

Kan David Leisterh zijn succes op het Brusselse niveau – hij trok de gewestlijst voor de Franstalige liberalen en leidt momenteel de Brusselse formatiegesprekken - ook vertalen naar Watermaal-Bosvoorde, en zo Ecolo de deur wijzen?

Vier vragen over Watermaal-Bosvoorde

  1. Wat is de grootste realisatie? Het vernieuwde Keymplein is een belangrijke realisatie van de meerderheid, die al lang werd voorbereid. Een eerdere versie van het project werd na protesten van handelaars en fietsers aangepast. Ook nu is het plein nog niet volledig af. Tijdens een fikse regenbui blijft er water liggen. Normaal zou dat probleem moeten zijn opgelost tegen november.
  2. Grootste mislukking? Burgemeester Olivier Deleuze en zijn schepenkabinet hebben een aantal onpopulaire keuzes gemaakt om de begroting op orde te krijgen. Oppositielid Martin Casier (PS) bekritiseert onder meer het ondergefinancierde jongerenbeleid. Programma’s om de jeugdwerkloosheid aan te pakken ontbreken, terwijl die in Watermaal-Bosvoorde een stuk hoger ligt dan gemiddeld in het Brussels Gewest. In sociale woonwijken zoals Ville-Et-Foret-Eland en Logis-Zuid zit zo’n dertig procent van de jongeren zonder werk.
  3. Houding jegens het Nederlands? De meerderheid heeft ingezet op betere samenwerkingen tussen de al bestaande instellingen. Zo was Olivier Deleuze naar eigen zeggen de eerste burgemeester van een Franstalige partij die gemeenschapscentrum WaBo bezocht. Ook werd een Bredeschoolcoördinator aangesteld om scholen en sportverenigingen te verbinden. De samenwerking omvat drie scholen met ruim duizend leerlingen, ook de Nederlandstalige bibliotheek en GC WaBo doen mee.
  4. Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? De gemeente haalde ook de pers door vandalisme bij horecazaak Le Tram de Boitsfort en een molotovaanval op het politiecommissariaat. De gemeenteraad eiste actie, waarna camera's werden geplaatst. Burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) relativeerde : "Watermaal-Bosvoorde is niet de Bronx of Far West."

Wie opgroeit in Watermaal-Bosvoorde moet vaak, eenmaal op eigen benen, uitwijken naar elders. Want wie wil blijven wonen, moet ofwel in aanmerking komen voor een sociale huurwoning (door een laag inkomen), ofwel over een hoog inkomen beschikken om een huis of appartement op de privémarkt te kunnen kopen of huren. Door de uitstroom van de middenklasse tussen de twintig en veertig jaar is de bevolking in Watermaal-Bosvoorde bovengemiddeld verouderd. Twintig procent van de inwoners is ouder dan 65.

De grootste uitdaging voor de huidige meerderheid (Ecolo-Groen en MR-GM) bestond er dan ook in om woningen voor middeninkomens te ontwikkelen, en in te zetten op voorzieningen voor senioren. Op beide vlakken boekte het bestuur successen. De renovatie van het Keymplein was een belangrijke stap, en moest de gemeente aantrekkelijker maken voor gezinnen met kinderen en de toegang verbeteren voor mensen met beperkte mobiliteit.

“De groene long van Brussel, met nog een echte dorpssfeer. Wel duur, waardoor de tweedeling tussen arm en rijk groter wordt”

Lieve de Beir

Coördinator GC Wabo

Quote Watermaal-Bosvoorde Lieve De Beir 2

Ook op het vlak van woningbouw werd vooruitgang geboekt. Het bouwproject Aartshertogen-Zuid werd aan het begin van de legislatuur opgeleverd en voegde extra woningen voor middeninkomens toe, net als een crèche en huisartsenpraktijk. Daarnaast werd begonnen met de renovatie en uitbreiding van het OCMW-rusthuis. Na voltooiing is niet alleen de capaciteit uitgebreid, maar ook de diensten: er komt een dagcentrum en een aanbod van gespecialiseerde zorg voor ouderen.

Toch zijn er ook projecten uit het meerderheidsakkoord blijven liggen. De tegenhanger van Aartshertogen-Zuid, Aartshertogen-Noord, wacht nog op Europese fondsen. Ook de geplande herbestemming van de Sint-Hubertuskerk staat nog in de steigers. Op die site komen op termijn studio's en appartementen van verschillende groottes.

Ook heeft het schepencollege te weinig gedaan met de adviezen van de Ouderenraad, zo stelt lid en gemeenteraadslid stelt Jos Bertrand (Vooruit), bijvoorbeeld over het plaatsen van zitbanken. Ook de renovatie van de trottoirs - belangrijk voor zowel ouderen die slecht ter been zijn als ouders met kinderwagens - is niet gelukt en moet worden gezien als een prioriteit voor de volgende meerderheid.

Wie die taak op zich zal nemen, is voorlopig onduidelijk. Olivier Deleuze is inmiddels de zeventig gepasseerd en maakt plaats voor Tristan Roberti, de nieuwe lijsttrekker van Ecolo-Groen.

Een tweede kanshebber om de burgemeester te leveren, is de lijst MR-GM-Les Engagés. Mocht deze partij als grootste uit de bus komen, zal lijsttrekker David Leisterh allicht voor het minister-presidentschap kiezen en een waarnemend burgemeester aanstellen, bijvoorbeeld eerste schepen Hang Nguyen, eerstvolgende op de lijst. Défi is een mogelijke coalitiepartner, met lijsttrekkersduo Laura Squartini en Alexandre Dermine, net als Vooruit-PS met lijsttrekker Martin Casier. Verder komt alleen splinterpartij Récupérons Nos Voix op.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Watermaal-Bosvoorde kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Olivier Deleuze , Keymplein , David Leisterh

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni