“À propos,” kwam de vraag. “Hoe hoort het nu eigenlijk: zout in het vaatje met één gaatje, of in dat met drie?” Wel, daar had je mij. Ik weet het ook niet. Ik dacht dat het vaatje met één voor zout was. Tafelgenoten waren stellig dat het zout in dat met drie moest.
Ik ben het dan maar gaan opzoeken. In mijn oude boeken over tafelmanieren vond ik niks. Tot ik besefte dat zout vroeger niet werd opgediend in strooiers, maar in een open zoutvaatje. Iedereen neemt het zout dat hij nodig heeft met zijn mespuntje.
Wat doen die dingen daar trouwens? Zout- en peperstrooier op tafel zetten, behoort bij de kunst van het tafeldekken. Iedereen in een horecaopleiding leert erover, en in veel restaurants staan ze er ook. Maar ze worden zeldzamer. Tafels in restaurants worden steeds kleiner om er méér te kunnen zetten, en chefs hebben nu zo'n groot ego dat ze niet kunnen verdragen dat iemand hun 'creaties' zou bijzouten of -peperen. Zíj zullen wel bepalen hoe het eten gekruid moet zijn.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.