Belgische politici blijven verbazen. Zo ook de fel belaagde minister van Justitie Koen Geens (CD&V). In een opiniestuk in De Standaard zegt Geens onder andere dat de justitie modern maken geen eenvoudige zaak is. Maar dat wisten we al.
Edito: Recht zoeken
Opmerkelijker is Geens’ uitspraak dat er sinds de Tweede Wereldoorlog een opmerkelijke stilstand is bij Justitie. Een toch wel verrassende verklaring, althans voor de minister van Justitie. Zo zijn er sinds 2000 twee partijgenoten van Geens Justitieminister geweest, naast drie Vlaamse liberalen en maar één Franstalige, de PS’er Laurette Onkelinx. Het spel kan, gelukkig maar, niet partijpolitiek of communautair gespeeld worden.
Geens belooft nu dat hij de achterstand tot een voorsprong wil ombuigen. Er zijn geen redenen om aan de voornemens van de minister te twijfelen, maar dan zal hij zijn collega’s in de regering moeten overhalen om met veel geld over de brug te komen. Dat zal helpen om de belanghebbenden – van gevangeniscipiers tot hoge magistraten – te overtuigen. Velen willen het niet geweten hebben, maar specialisten zijn het erover eens dat grondige hervormingen doorvoeren en tegelijk besparen een slecht idee is. Zo denken de voorzitters van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg, van de arbeidsrechtbank en de rechtbank van koophandel, gesteund door de stafhouder van de Nederlandse orde van advocaten bij de balie in Brussel, er over.
Wij twijfelen er niet aan dat Geens ook zijn oor te luisteren zal leggen bij de Nederlandstaligen in Brussel en bij de magistraten in de Rand. Hun vragen zijn zeer concreet – van informaticasystemen die naam waardig tot één gebouw voor de Nederlandstalige rechtbanken en diensten die nu verspreid zitten – en bleven al te lang zonder antwoord. Naast de uitrusting is er ook het tekort aan magistraten.
Enkele honderden magistraten en advocaten zijn dinsdagochtend in het Justitiepaleis samengekomen om te protesteren tegen de penibele situatie bij justitie. Dat is stukken minder spectaculair en dus minder mediatiek dan de staking van de cipiers, maar hun eisen zijn daarom niet minder urgent. Rechtzoekenden zijn even belangrijk als gevangenen. De werkomstandigheden van rechtbankpersoneel en cipiers zijn ook even belangrijk.
Lees meer over: Column
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.