De federale overheidsdienst Financiën, de douane en Interpol hebben tijdens een controleactie op kunstbeurs Brafa in Thurn & Taxis een dertigtal kunstwerken en archeologische stukken voorlopig in beslag genomen. Het gaat om stukken uit de depots, niet op de expo zelf. "Hier is niets bijzonders aan," zegt Brafa.
Dertig kunstwerken op Brafa in beslag genomen
Dat schrijft zakenkrant L'Echo woensdag.
Een twaalftal inspecteurs nam bij een gecoördineerde actie van de drie diensten een dertigtal archeologische voorwerpen en tribale kunststukken in beslag. Die werden gevonden in de depots van vier Belgische en buitenlandse standhouders. Reden is de "verdachte afkomst of authenticiteit".
De inspecteurs van Financiën, douane en Interpol vroegen documenten en certificaten van werken op. De standhouders zouden niet de mogelijkheid gehad hebben om een advocaat te raadplegen, wat in L'Echo betreurd wordt door antiekspecialisten als Pierre Dartevelle en schilderkunstverzamelaar De Jonckheere.
Routinecontrole
"Het is normaal dat deze beurs, het belangrijkste Belgische evenement op de kunstmarkt met de duurste stukken en belangrijkste exposanten, de interesse wekt van de Economische Inspectie. Het gaat om een routinecontrole", zegt woordvoerder Etienne Mignolet van de FOD Economie.
De inspectiediensten waken erover dat de exposanten het economisch recht respecteren en geen witwaspraktijken uitvoeren. Vrijdag al zouden ook twee verdachte kunsthandelaars, een man uit Mali en iemand uit Frankrijk, bij de vernissage van Brafa aangehouden zijn.
Archeologisch en tribaal
Bruno Nélis, woordvoerder van Brafa, is verbaasd dat deze controles nu in de pers verschijnen. “Quasi ieder jaar zijn er controles van politie, douane enzovoort. Hier is niets bijzonders aan. Dit jaar zijn er meer objecten in beslag genomen dan anders, maar het zou kunnen dat ze na het onderzoek weer worden vrijgegeven.”
Brafa laat ook zelf een controle uitvoeren door zo’n 100 experten, vooraleer de kunstbeurs begint. “Kunstwerken van twijfelachtig allooi worden van de expo verwijderd en in de reserves geplaatst. De politie heeft dan ook geen enkel object van de beurs zelf in beslag genomen. Ze vroegen enkel objecten uit de depots op.”
“Welke onderzoeken zij daarnaar voeren, weten wij niet. Wel zijn het allemaal archeologische of tribale werken, typisch de kunstdomeinen die het meest gevoelig zijn voor inbreuken,” aldus Nélis aan BRUZZ.
Nélis benadrukt dat ook andere kunstbeurzen, zoals Tefaf in Maastricht, met dergelijke controles te maken krijgen. “Ik begrijp heel goed dat de politie dat dan wil doen: het is een buitenkans om zoveel kunsthandelaars tegelijk te kunnen controleren.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , Justitie , Brafa Art Fair , douane
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.