Striptekenaar, creatief politicus, Jettenaar in hart en nieren en steunpilaar van de creativiteit. Het zijn maar enkele van de aspecten en lovende woorden die vrienden aan tekenaar Marc Daniëls ofwel ‘De Marck’ toeschrijven. Daniëls verloor maandag op 62-jarige leeftijd de strijd tegen corona, “maar leeft verder in zijn culturele en politieke engagementen.”
‘Een klasbak van een striptekenaar én mens’: afscheid van Marc ‘De Marck’ Daniëls
Eind jaren negentig bedenkt Daniëls samen met zijn kompaan Rik ‘De Wulf’ Dewulf een stripreeks rond de figuurtjes Stam, Pilou en opa Fons. Stam en Pilou werden niet alleen de mascotte van de gelijknamige kinderpostzegelclub, maar kregen in 2011 ook een eigen stripmuur in het Brusselse café Het Goudblommeke in Papier. Een mijlpaal in de meer dan tien gouden jaren voor het duo achter Studio Max.
Maar 'De Marck’ focuste niet alleen op zijn eigen talent. Zo was hij de drijvende kracht achter de tentoonstellingen voor lokale beeldende kunstenaars in de Abdij van Dieleghem en het Stripfestival BD Jette. Daniëls zette op dat stripfestival in 2019 nog stripauteur Merho in de bloemetjes samen met de Jetse Verzamelaarskring. “Onwezenlijk en triest. Gelukkig zijn er nog de fijne herinneringen. We zullen je missen", schreef de geestelijke vader van De Kiekeboes op zijn Facebookpagina na het nieuws van Daniëls' overlijden.
Opperverzamelaar
Bij de Verzamelaarskring nam Daniëls de rol van artistiek coördinator voor zijn rekening. “Maar om volledig te zijn, moeten we hem het boegbeeld én het visitekaartje noemen”, geeft goede vriend en secretaris Hans Muylaert toe. Daniëls stond mee aan de wieg van de bijna vijftien jaar oude vereniging.
Wat aan de tentoonstellingen in de Abdij van Dieleghem voorafging, was een zorgvuldig selectie- en samenstellingsproces van de hand van Daniëls. “De kunstenaars mochten hun werken komen uitstallen, en dan toverde hij dat om tot een expo. ‘Zo ging dat ook met mijn werken in Parijs’, zei hij dan. Hij was ervaringsdeskundige en kende de zaal bovendien door en door”, zegt Muylaert trots.
“Hij had de ervaring, de kennissen, en mensen deden ook dingen voor hem omdat ze hem graag zagen en oprecht respecteerden", zegt een emotionele Muylaert.
De vereniging zou sowieso hun veertigste expo in september wijden aan het werk van Daniëls, om zijn lange carrière te eren. "Nu komt die er zeker en vast", zegt medelid, jeugdvriend van Daniëls en Jetse schepen van Sport Benoît Gosselin. "Als we doorgaan, is dat om verder te zetten wat Marc heeft opgebouwd."
Niet alleen beroepskunstenaars konden op zijn belangstelling rekenen. In zijn eigen atelier gaf hij kunst- en schilderlessen aan kinderen en volwassenen. Ieder van de vijftiental lesvolgers schonk hij zijn onverdeelde aandacht, aldus Muylaert. “Hij zocht altijd naar het talent bij mensen. Marc was niet iemand die je zei wat te doen of hoe het anders aan te pakken. Hij moedigde je aan in je interesses. Mijn vrouw schilderde er bijvoorbeeld graag dieren, dus hij begeleidde haar daarin. Wat jij denkt dat je moet doen, dat moet je doen – dat was zijn idee.”
Politieke creativiteit
Ook van de politiek kon Daniëls niet wegblijven. Tussen 2015 en 2018 werkte hij op het kabinet van toenmalig Brussels schepen voor Openbare Werken en Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). “Marc stond altijd voor iedereen klaar, zowel voor de Brusselaars als voor de collega’s", zegt Ampe. "Niets was hem te veel.”
“Hij noemde zichzelf een sociale liberaal”, zegt Muylaert. “Zelf was hij van arme afkomst en heeft hij steeds moeten vechten voor wat hij had. Daar komt zijn sociaal hart vandaan, maar als artiest stond hij voluit voor de vrijheid.”
Zijn creativiteit kwam ook in zijn politieke functies van pas. “Soms maakte hij bijvoorbeeld tekeningen om mensen zich iets bij openbare werken te doen inbeelden. Zijn creativiteit en oplossingsgerichtheid maakten hem heel graag gezien”, aldus Ampe. “We wisselden ook regelmatig schilderijen uit die we mooi vonden of boeken die we interessant vonden. Marc was een heel inspirerend persoon.”
Sinds september 2020 nam Daniëls het zitje in de gemeenteraad van Jette over van Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD). “Vandaag ben ik een vriend en compagnon verloren”, schreef Gatz op Twitter. “Brusselse ket, kunstenaar en levensgenieter werd door Covid geveld.”
Behalve in de Verzamelaarskring, kwam schepen Benoit Gosselin (CDH) dus ook in de Jetse gemeenteraad zijn boezemvriend Daniëls tegen. “Als geboren en getogen Jettenaar zat hij daar helemaal op zijn plaats. We hebben ons aan andere partijen verbonden, maar konden dat altijd opzij zetten. Marc zijn engagement was zowel cultureel als sociaal en politiek aanwezig. Hij was wat we hier noemen een echte ‘klasbak’”, besluit Gosselin.
Jetse Rode Duivels
Het vijftigtal stripalbums, de vele tentoonstellingen, de kunstlessen en het politieke avontuur: het was niet genoeg voor Daniëls. Nog steeds had ‘De Marck’ nieuwe plannen in de maak. Een tweetal weken geleden bracht Daniëls nog een derde stripverhaal uit over de 'Rode Duivels' met niemand minder dan Gosselin. “Die waren we volop aan het promoten”, zucht de schepen.
De voetbalclub in de strip draagt dezelfde naam als de nationale ploeg, maar speelt in een dorpje vlakbij Brussel – een knipoog naar hun Jette. “Met Marc werken, betekende altijd veel discussie. Elk barstten we van de eigen ideeën; hij vanuit zijn tekenervaring, ik als scenarioschrijver. Het was een constante uitwisseling, maar uiteraard kreeg hij uiteindelijk het laatste woord." (lacht)
"Het ‘werk’ was maar een klein deeltje, we hebben vooral ontzettend veel gelachen en plezier gemaakt.” Gosselin wil de reeks dan ook verderzetten ter ere van zijn vriend: “met Marc en voor Marc”.
Lees meer over: Jette , Expo , Samenleving , Marc Daniëls , striptekenaar , In Memoriam , MR-Open VLD , jetse verzamelaarskring
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.