Welk boek mag mee op reis? BRUZZ selecteert in 'Reisbagage' deze zomer recente boeken van schrijvers uit Brussel. In de derde aflevering spreken we schrijver Wouter Dehairs in de tuin van gemeenschapscentrum Elzenhof over zijn misdaadroman 'Brussel blues'. "Je hebt sterke boeken in alle genres. Denk aan 'Lord of the Rings', fantasy zogezegd. Dat is gewoon een heel sterk verhaal dat goed is geschreven."
Gesprekken met Brusselse schrijvers: 'Het genre maakt niet uit, het vakmanschap telt'
Waarover gaat het boek?
Het verhaal 'Brussel blues' is een misdaadverhaal over een privédetective Keller Brik, wiens leven overhoop wordt gegooid nadat een onbekende persoon zelfmoord pleegt in zijn kantoor. Tijdens de loop van het verhaal lijken de verschillende zaken waaraan Brik werkt, steeds meer met elkaar te maken te hebben: die van een verdwenen demente man, een jonge transmigrant uit de Noordwijk en van de Servische topcrimineel Mihajlovic. Decor van het verhaal zijn Brusselse wijken van de migrantenbuurten aan het Noordstation en in Sint-Joost-ten-Node tot de chique villawijken in Ukkel.
Wie is Wouter Dehairs?
De schrijver uit Zoutleeuw besloot op achttienjarige leeftijd naar Brussel te verhuizen om de grootstad te ervaren en zijn interesse in literatuur verder te ontwikkelen. In Brussel studeerde hij Germaanse talen, Engels en Duits aan de Katholieke Universiteit van Brussel, die toen nog bestond in Koekelberg. Na jaren in Brussel gewoond te hebben, verhuisde hij naar de Rand, Hoeilaart om precies te zijn, voor zijn gezin. Dehairs komt dagelijks naar Brussel voor zijn werk als leerkracht en de stad dient als inspiratiebron voor zijn boeken.
Met 'Lockdown' publiceerde hij in 2017 zijn eerste boek over de periode net na de aanslagen. In het verhaal belicht hij de impact op de stad en haar inwoners. Daarna volgde 'Nachtstad' over de vrouw van de Brusselse minister-president die is verdwenen. 'Brussel blues' is Dehairs' derde boek.
Hoewel hij aanvankelijk niet blij was dat zijn boek onder het genre misdaad werd geplaatst, weet Dehairs inmiddels dat het genre er niet toe doet. "Je hebt sterke boeken in alle genres. Denk aan Lord of the Rings, dat is fantasy zogezegd. Maar dat is gewoon een heel sterk verhaal, dat heel goed is geschreven."
"Het zijn de passie en het vakmanschap van de schrijver die het verschil maken," stelt Dehairs. Hij laat zich voor 'Brussel blues' inspireren door de woorden van de Russische schrijver Anton Tsjechov, die stelt dat een schrijver geen voorwerpen mag introduceren als ze later in het verhaal geen rol spelen, een pistool bijvoorbeeld. Ook wel de 'wet van Tsjechov' genoemd.
Een passage uit 'Brussel blues'
Proloog.
ANTON TSJECHOV - Rus, schrijver, klootzak.
Als je een pistool introduceert in het eerste bedrijf van je stuk, zorg je er volgens hem maar beter voor dat dat pistool afgevuurd wordt voordat het stuk gedaan is. Dit is dan wel geen theaterstuk over het negentiende-eeuwse Rusland, maar verder klopt alles wat die Tsjechov gezegd heeft. Tenminste, dat beweert Gwen, en zij zit er niet vaak naast, geloof me.
Dit verhaal begint met een man. Die man heeft een pistool en je kunt er gif op innemen dat dat pistool afgevuurd wordt voordat het verhaal gedaan is. Je hoeft zelfs niet te wachten tot het eind. Fucking Tsjechov.
Plage Flagey
Lees meer over: Brussel , Expo , Plage Flagey , Wouter Dehairs , brusselse auteurs