Reisbagage

Gesprekken met Brusselse schrijvers: 'Waarheidsgetrouw schrijven is heel belangrijk'

Jasmijn Post, Melina Verbeeck
© BRUZZ
26/07/2023

Welk boek mag mee op reis? BRUZZ selecteert in 'Reisbagage' recente boeken van schrijvers uit Brussel. In de vierde aflevering spreken we schrijfster Lisanne De Gendt. In het Jadotpark, bij het Kindermuseum in Elsene, deelt ze haar inspiratie voor "Kruisbestuiving', een boek over twee zussen, waarvan de één besluit om de ander een eicel te schenken.

Waarover gaat het boek?

Het verhaal draait om een tweeling, jonge dertigers. De ene zus wil heel graag kinderen en volgt de klassieke route: ze koopt een huis en trouwt, maar kinderen krijgen lukt niet. De andere zus heeft het geboortedorp verlaten en koos een meer artistiek leven in de stad. Ze wil voorlopig geen kinderen en besluit om een eicel te doneren aan haar tweelingzus.

'Kruisbestuiving' bespreekt hoe die actie de relatie tussen de zussen beïnvloedt. De inspiratie voor het thema haalde de schrijfster uit haar eigen familie. Haar ouders waren destijds pioniers, toen ze via ICSI-techniek hulp zochten voor een geslaagde bevruchting. Om een waarheidsgetrouw boek te kunnen schrijven, voerde de schrijfster heel wat gesprekken. Ze trok onder andere naar het ziekenhuis waar ze zelf verwekt is.

Wie is Lisanne De Gendt?

Lisanne De Gendt komt uit Dendermonde en woont in Brussel. Ze wilde altijd al schrijfster worden en koos ervoor om Letterkunde te gaan studeren aan de Universiteit van Gent. Na een korte omweg aan het RITCS in Brussel, waar ze de Master Schrijven probeerde maar niet afmaakte, werd ze in 2019 lid van het redactiecomité van Passa Porta dat jonge programmamakers ondersteunt. Daarna ging ze aan de slag als onderwijskundige bij de gemeente Sint-Pieters-Leeuw.

De coronalockdown hielp om de langgekoesterde droom om een boek te schrijven waar te maken. Er was op dat moment weinig te doen, en De Gendt richtte zich volledig op het schrijven. De verhalen die ze opstuurde naar Uitgeverij Horizon werden met enthousiasme ontvangen. Haar debuut ‘Toen liefde leven werd’ is gepubliceerd in 2021, op de dag dat ze 26 werd. ‘Kruisbestuiving’ volgde twee jaar later, in 2023.

Een fragment uit ‘Kruisbestuiving’

Maandag 6 mei

Elise bekijkt de foto's op de muur, die geluiden in zich bergen om de stilte in de wachtzaal te compenseren. De inslaande golven probeert ze in zich op te nemen, ze wil de zee door haar hoofd laten ruisen, zodat het water de ingebeelde rampscenario's kan wegspoelen. Eronder hangt een foto van een stalen bouwwerk als het skelet van een tunnel, dat ze probeert te internaliseren, ze maakt van haar lichaam een toegang tot een geheim kamp, veilig afgeschermd van de gevaren van de volwassen wereld. Op een afbeelding speelt een kind op het strand, een ander staart door een hoepel, nog een ander zoekt een moeder. Ze loopt de contouren van hun lichamen af, tekent de lijnen in haar hoofd, ze houdt een mal klaar, zachte rondingen waarin een baby zich kan vormen.

Wanneer Elise vroeger droomde over moeder worden, begon haar fantasie bij een positieve zwangerschapstest. Zij en Lars zouden hand in hand op de badkamervloer zitten, leunend tegen de badkuip, met de test aan hun voeten. Hardop zouden ze samen de seconden wegtellen, hun ogen gesloten, zodat ze op hetzelfde moment met een volgend hoofdstuk konden starten. Zij zou - te ongeduldig - haar ogen al openen op drie, waardoor ze bij nul de vreugde op Lars' gezicht zou zien opwellen. De stap ervoor sloeg ze altijd over. Conceptie was vanzelfsprekend. Geen seconde had ze erbij stilgestaan dat die ooit de beslotenheid van hun slaapkamer en de geborgenheid van hun lichamen zou kunnen verlaten. Voortplanting was romantisch.

Nu zit ze hier, in de wachtzaal van het fertiliteitscentrum, zodat straks een vreemde het embryo dat ontstaan is uit de eicel van haar tweelingzus en de spermacel van haar echtgenoot, in haar baarmoeder kan plaatsen. Het is moeilijk dat klinische beeld te verpakken als een geborgen, liefdevolle herinnering. Met Lars aan haar linkerkant en Lore aan haar rechterkant voelt ze zich een mengvat voor een wetenschappelijk experiment.

Bij het horen van hun achternaam kijken de zussen tegelijk op, Lars een tel later. Elise ademt diep in. "Het komt goed," zegt Lore. Ze knijpt haar hoop in de hand van haar zus. Lars staat op, Elise volgt, hij slaat zijn arm om haar heen, trekt haar naar zich toe, tot ze Lores hand loslaat.

'Kruisbestuiving' van Lisanne De Gendt is uitgegeven door Uitgeverij Horizon.

Plage Flagey

Zomer in de stad! En dus ook tijd voor een aantal zomerinterviews, Brusselse auteurs over hun stad, leestips van de leesambassadeurs én toeristische tips van onze eigen redacteurs.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni