Het KBR-museum toont op 8 en 9 december tien van de allervroegste gedrukte boeken in ons land. Het gaat om edities uit Aalst, Leuven, Brugge en Brussel, gedrukt tussen 1473 en 1475. Zij liggen uitzonderlijk niet achter glas, maar kunnen onder begeleiding worden bekeken. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt.
KBR museum toont tien van de allervroegste gedrukte boeken in ons land
KBR herdenkt de 550ste verjaardag van de introductie van de boekdrukkunst in België. Prof. dr. Pierre Delsaerdt, hoogleraar Boekgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, en dr. Heleen Wyffels, projectleider oude drukken aan de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, zullen de bezoekers gidsen door de pioniersjaren van de boekdrukkunst in ons land. Nooit eerder lag deze exclusieve selectie oude drukken samen in dezelfde ruimte: tien van de twaalf eerste drukken in België, plus een extreem zeldzame voorloper: een blokboek, afgedrukt van houtblokken.
In 1473 drukken Dirk Martens en zijn Duitse vennoot Johan van Westfalen in Aalst hun eerste boekjes in het Latijn. Zij hadden elkaar in Italië leren kennen en van daar de nodige letters meegebracht. Van Westfalen ruilt korte tijd later Aalst voor de universiteitsstad Leuven, waar hij in 1474 zijn eerste druk produceert: een landbouwhandboek. Daar wordt hetzelfde jaar nog een andere drukker actief, Johan Veldener. Haast gelijktijdig drukt William Caxton de eerste boeken in Brugge, een Trojeroman en een gids voor het schaakspel, meteen ook de eerste boeken in het Engels ter wereld. In het voorjaar van 1475 drukken de Broeders van Het Gemene Leven voor het eerst in Brussel: een omvangrijk theologisch traktaat komt van hun persen.
Al deze drukwerken zijn op 8 en 9 december eenmalig in het KBR-museum te bewonderen. Wie interesse heeft, kan een tijdslot reserveren via de website van het Brusselse museum.
Lees meer over: Brussel , Expo , kbr , Dirk Martens , Johan Van Westfalen