Indré Svirplyté maakt wandtapijten en textielsculpturen met wonderlijke taferelen vol fantastische wezens, zowel cartoonesk als macaber. Zo drijft ze haar eigen demonen uit.
Maker van de maand: Indré Svirplyté
Zo’n zeven jaar geleden kwam de Litouwse Indré Svirplyté (30) naar België om aan LUCA in Gent illustratiestudies te volgen. Tijdens het bijklussen als poetsvrouw zag ze in een huis een bijzonder wandtapijt en viel als een blok voor deze kunstvorm. Ondertussen maakt ze ook textielsculpturen in haar huidige studio in Sint-Gillis. In mei is haar werk te zien in het Antwerpse Zuiderpershuis, als deel van de expo De nieuwe garde.
Je studio hangt vol met wandtapijten in allerlei kleuren en met bizarre figuren. Maar het zijn geen jolige taferelen.
Zelfs als mijn figuren lachen, gaat er iets duisters schuil achter hun lach. Het zijn personages uit een droomwereld, dikwijls gebaseerd op nachtmerries. Door een fictief universum te scheppen, probeer ik grip te krijgen op mijn eigen onrust, vooral angst voor de dood. Ik ben niet gelovig, maar vorm zo mijn eigen religie. Mijn belangrijkste voorbeeld is Jeroen Bosch, omdat hij als het ware de opdeling tussen hemel en hel deed vervagen. Je mag me best een fangirl noemen, ik heb zelfs een Bosch-tattoo!
Je studeerde oorspronkelijk voor grafisch ontwerper, nu maak je textielkunst. Hoe is die wending tot stand gekomen?
Tijdens een stage als grafisch ontwerpster merkte ik dat ik ongelukkig werd van werken op een computer. Ik beperkte me ook tot zwart en wit, was bang om andere kleuren te gebruiken. Tijdens mijn illustratiestudies leerde ik vrijer denken. Het doet me ook goed om met naald en draad te werken. Het is een meditatief proces waarmee je aan de werkelijkheid kan ontsnappen en emoties verwerken.
Je maakt sinds kort ook textielsculpturen.
Klopt, mijn personages nemen als het ware steeds meer een 3D-vorm aan, alsof ze uit de wereld van mijn verbeelding komen gekropen. Om ze te helpen hun weg te vinden buiten musea en galerijen, maak ik ook ontwerpen voor kledij, zoals sjaals en pantoffels.