De crisiscel cultuur vraagt, naar aanleiding van het Overlegcomité vrijdag, om de sector de mogelijkheid te bieden om vanaf 13 maart - de verjaardagsdatum van de lockdown - opnieuw in actie te komen. "Volgens de verfijnde veiligheidsprotocollen en op basis van een duidelijk afgesproken kader", zeggen ze.
Crisiscel cultuur vraagt heropening na jaar culturele lockdown
Op 13 maart 2021 is de lockdown precies een jaar oud. De culturele sector zit sinds die dag zo goed als op slot. Buiten een korte periode van beperkte versoepeling in de zomer en de vroege herfst, liggen alle publieke evenementen al een vol jaar stil. Intussen heeft de sector wel veilige protocollen afgesproken met de overheid. Achter de schermen werkten duizenden artiesten en cultuurmedewerkers verder, waardoor er honderden projecten klaar staan om de dialoog met het publiek aan te gaan.
Om die reden stelt de crisiscel cultuur een dringende vraag: geef de sector de mogelijkheid om vanaf 13 maart 2021 opnieuw in (publieke) actie te komen. Volgens de verfijnde veiligheidsprotocollen en op basis van een duidelijk afgesproken kader. "Deze heropening moet een eerste stap zijn in een gefaseerde heropstart waarbij de publieksaantallen naar de zomer toe - met focus op buitenactiviteiten - geleidelijk aan opgedreven worden. Steeds volgens de protocollen die werden goedgekeurd door experten en overheden", aldus woordvoerder en muzikant Frederik Sioen.
Nieuwe werkgroep
De cultuursector is zich ervan bewust dat niet iedereen zal kunnen openen voor beperkte publieksaantallen. Daarom geldt: wie veilig kan werken, moet kunnen werken. "Maar ook is er steun nodig en solidariteit voor wie nog niet voor publiek aan de slag kan. Wij rekenen erop dat de huidige steunmaatregelen verlengd worden voor de duur van deze crisis", besluit Sioen.
Donderdag is overigens beslist dat er een nieuwe werkgroep komt om de verschillende veiligheidsprotocollen voor de cultuursector op elkaar af te stemmen. Het gaat dan om een harmonisering van de protocollen in elk van de drie taalgemeenschappen in ons land. De interministeriële conferentie Cultuur heeft die strategische groep opgericht voor de 'sociaaleconomische positie van werknemers in de kunstsector'. Deze werkgroep zal elke zes weken vergaderen. Er komt ook nog overleg met het Covid-commissariaat om de exitstrategie voor te bereiden.
Federaal minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke reageert tevreden. "De dag dat we het sociale leven kunnen heropstarten - ook al kunnen we vandaag nog niet zeggen wanneer dat precies gaat zijn - doen we dat graag vanuit de wetenschap dat het voor langere tijd kan", zegt hij. "We willen niet het risico lopen om de culturele sector en hun mensen uit te putten met een jojo-beleid.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , cultuursector coronacrisis , frederik sioen , overlegcomité