Laten zien wat de rand van Brussel te bieden heeft, én aantonen dat het hoog tijd is om stadsvernieuwsprojecten naar de stadsrand te brengen: dat is het wat het festival Periferia wil doen. Voor haar vierde editie strijkt het festival neer in de zuidrand van Brussel.
Festival Periferia maakt de cirkel rond en trekt naar de zuidrand
Een groot aantal stadsvernieuwingsprojecten zagen vanaf de jaren '90 het licht in Brussel. Vaak werden bewoners betrokken bij het proces via participatieve projecten met kunstenaars. Het is hoog tijd dat hetzelfde gebeurt voor de stadsrand, zegt de organisator van het festival Periferia, Jorg De Vriese.
"Het festival is een oproep om anders na te denken over de inrichting van de rand van de stad. Typische problemen van de binnenstad zie je naar de buitenstad verplaatsen, zoals de bevolkingsdruk. Wij willen laten zien dat het tijd is om ecologisch te benutten wat er is, maar ook recreatiemogelijkheden te creëren en met nieuwe oplossingen te komen voor mobiliteit."
Het festival vindt één keer in de twee jaar plaats en is een initiatief van City 3, een collectief van architecten en urbanisten. Periferia wil enerzijds laten zien wat er op dit moment al gebeurt op vlak van stedenbouw, architectuur en mobiliteit en die initiatieven in de kijker zetten. Anderzijds heeft het festival ook kunstenaars en creatievelingen uitgenodigd om installaties te maken en interventies te doen die zijn geïnspireerd door de stadsrand. Tot slot zijn bewoners, lokale verenigingen en bedrijven uitgenodigd om activiteiten te organiseren.
Opgravingen en hetestoombad
Dat resulteert in een bonte mix evenementen, te beginnen bij een aantal debatten rond het ‘Strategisch Project Zennevallei’. Het project, waarbij verschillende overheden samenwerken, wil de gemeentes in de zuidrand opwaarderen. Maar het is vooral een ecologisch project, zegt De Vriese. "Wij willen daar een culturele laag aan toevoegen." Vandaar ook dat er sprekers op het programma staan als de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret en Hugo De Greef van het Herman Teirlinckhuis.
Daarnaast zijn er heel wat kunstenaars uitgenodigd om installaties te maken. Zo zal de Koekelbergse Alliantie voor Knutselaars, die voor de gelegenheid hun naam hebben veranderd naar ‘Koekelbergse Archeologische Kring’, opgravingen doen op de festivalsite. Ze gaan op zoek naar resten van de expo ’58 die volgens de legende ergens in de rand begraven liggen.
Ook de Berlijns-Brusselse groep kunstenaars van architecten van Collective Disaster, is volgens De Vriese een aanrader. Het collectief is al begonnen met de opbouw van een ‘powerpile’. Dat is een grote compostberg van drie à vier meter hoog. De hitte die van het composteringsproces af komt, wordt gebruikt om water op te warmen. Dat water gaat niet alleen naar de festivaldouche en afwaswater, maar ook naar een spa met massages en hetestoombad op het festivalterrein.
Tot slot zijn er heel wat randactiviteiten voor mensen van alle leeftijden. Zo is er voor ouderen bijvoorbeeld een bingo en is er een Thé Dansant. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Het festival wordt vrijdag afgesloten met elektronische muziek van Bear Bones, Lay Low. Op zaterdagavond zijn er verschillende kortfilms te zien en een stomme film met concert.
Oost, noord, west en zuid
Het is de vierde editie van het festival. In 2013 trok het festival naar de oostrand, voor een festival in de omgeving van het Woluweveld. Voor de editie in 2015 streek Periferia neer in de noordrand, op het in de omgeving van Vilvoorde en Machelen. Tijdens de laatste editie in 2017 zette het festival de westelijke periferie van Brussel in de kijker. Dit jaar is de zuidrand aan de beurt, met een focus op het grensgebied tussen Stalle, Kalevoet, Drogenbos en Ruisbroek.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Periferia
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.