Michel Draguet, directeur Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK)

| Michel Draguet, directeur Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (archiefbeeld)

KMSKB geeft toe: 'Werkdruk is erg hoog geworden'

© Belga
16/12/2022
Updated: 16/12/2022 19.02u

In een reactie op de open brief van de personeelsleden van het Museum voor Schone Kunsten slaat het museum een mea culpa, maar zegt ook dat de situatie een "gevolg is van herhaalde bezuinigingen en de huidige economische situatie". De 31 personeelsleden van het Museum voor Schone Kunsten van Brussel hadden specifiek het beleid van Michel Draguet aangeklaagd, nu er beslist wordt over een vierde ambtstermijn van de directeur.

In een reactie op de open brief slaat het museum een mea culpa. "De brief toont een lijden en angst. We begrijpen dit, ook al hebben we het zeker onderschat. Het is waar dat er te weinig personeel is. De werkdruk is erg hoog geworden," klinkt het. Het museum wijst erop dat de aanwervingsplannen worden uitgevoerd, maar geeft toe dat de procedures lang duren.

Maar het museum wijst ook met de vinger naar "de financiële spanningen in verband met de huidige economische situatie".

Wat de strategie van de instelling betreft, zegt het museum dat het management sinds 2005 vooral heeft gewerkt aan de verbetering van de collecties. "Deze veranderingen leiden ongetwijfeld tot zorgen en onzekerheden die soms moeilijk op te lossen zijn, gezien de complexiteit van de algemene context."

Intussen heeft het management contact opgenomen met de vakbondsvertegenwoordigers en Empreva "om een psychosociale analyse uit te laten voeren die het mogelijk zou maken de problemen te beoordelen". "De relaties met de vakbonden zijn altijd constructief en respectvol geweest binnen de KMSKB. We hebben in 17 jaar nog nooit zo'n crisis gehad."

Ook de verwijten in de brief aan de staatssecretaris noemt het museum "zeer ernstig". "Wij verwachten dat de resultaten van de enquête (van de vakbonden, red.) concrete pijnpunten aan het licht brengen zodat deze aangepakt kunnen worden."

Open brief

Begin december stuurden 31 van de 176 personeelsleden een brief naar staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS). Die heeft de politieke verantwoordelijkheid over het federaal museum. Een kopie ging naar Arnaud­ Vajda, de voorzitter van Belspo, de overheidsdienst Wetenschapsbeleid.

In de open brief is sprake van een 'wanbeleid' in het museum. De schrijvers betreuren dat een deel van de permanente collectie nog steeds verborgen zit in de reserves en hekelen het gebrek aan "een duidelijke visie".

Ze wijzen ook op regelmatige bedreigingen, intimidaties en pesterijen. De arbeidsomstandigheden worden 'erbarmelijk' genoemd en de ondertekenaars vinden dat de directie te weinig de projecten coördineert waarvan ze nochtans de leiding heeft. Ook zouden onrealistische programma's en doelstellingen worden opgelegd.

Dat alles heeft zijn tol geëist bij het personeel, zoals uitputting, burn-outs en vertrek uit de instelling. De voorbije twee jaar zouden vijf werknemers zijn opgestapt, kregen vijf anderen hun ontslag en vielen er zes uit met een burn-out. Maandag is er een overlegcomité gepland in het museum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni