| Het paradepaardje van het conservatorium, de prachtige concertzaal die plaats biedt aan 600 mensen. De zaal heeft last van vochtinsijpeling. Ze zal bij de renovatie in haar oorspronkelijke kleuren en materialen worden hersteld

Koninklijk Conservatorium kan gerestaureerd en uitgebreid worden

22/12/2023

Ans Persoons (Vooruit.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, en federaal minister voor Beliris Karina Lalieux (PS) kondigen vrijdag aan dat de vergunning voor de restauratie en uitbreiding van het Koninklijk Conservatorium Brussel is afgeleverd. ​ Het gaat, volgens de bewindslieden, om een unieke vergunning, aangezien het project ook historische gebouwen omvat die een belangrijk onderdeel vormen van het Brusselse erfgoed.

Momenteel loopt de procedure voor de aanbesteding van de aannemer voor de asbestverwijdering, die in het najaar 2024 van start zou gaan. Voor de restauratiewerken wordt nog een tweede opdracht gepubliceerd in de komende maanden. Het doel is het gebouw te kunnen inhuldigen met een eerste concert in 2030. Het budget voor de operatie wordt gefinancierd door Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en de Franse gemeenschap. Het geraamde bedrag komt neer op bijna 80 miljoen euro.

Voor de restauratie van het orgel werd onlangs een aparte vergunningsaanvraag ingediend. Het is een van de meest waardevolle historische orgels in België. Het werd gebouwd in de 19de eeuw door de befaamde orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

Erfgoed

Het conservatorium werd gebouwd in de 19e eeuw naar het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Het bestond toen uit een schoolgebouw in de Regentschapsstraat, en twee aanpalende woningen voor de directeur en de secretaris. In de concertzaal staat een van de meest waardevolle orgels van België, een instrument van Aristide Cavaillé-Coll, de grootste orgelbouwers aller tijden.

Het volledige gebouwencomplex zal worden gerestaureerd en aangepast naar hedendaagse standaarden qua akoestiek, toegankelijkheid, veiligheid en comfort.

De monumentale concertzaal en foyers krijgen hun oorspronkelijk glorie terug, meldt het persbericht. De historische interieurs op het gelijkvloers worden in ere hersteld en ingericht voor de bibliotheek en het kenniscentrum. Voor de uitgebreide collectie van historische partituren en artefacten wordt er ondergronds een nieuwe depotruimte gecreëerd

Op termijn werd het conservatorium uitgebreid met vijf herenhuizen in de Wolstraat. Deze voormalige woningen van de adel van de stad ondergingen heel wat transformaties in de loop der jaren. Ook dit deel zal zo veel mogelijk worden gerestaureerd en uitgerust worden voor de administratieve diensten, de loges en een gastenverblijf.

Een harmonieuze nieuwbouw

Om tegemoet te komen aan de vraag naar bijkomende muziekklassen, concertzalen en een geacclimatiseerd bewaardepot, is een uitbreiding noodzakelijk. De nieuwbouw komt in de plaats van de aanbouw met de bibliotheek.

De twee concertzalen zullen worden uitgerust met de nodige infrastructuur om de akoestiek optimaal af te stellen. De kamermuziekzaal heeft een vaste opstelling met tribune en biedt plaats aan 150 toeschouwers. De repetitiezaal is strategisch ingebed tussen de historische concertzaal en de artiestenloges. De akoestiek is er aanpasbaar dankzij houten wandbekledingen en geluidsabsorberende gordijnen

Ter aanvulling van de leslokalen en muziekklassen in het Cluysenaargebouw, komt in de nieuwbouw ​ 4 dubbelhoge masterclasses en hoog performante klaslokalen die zware basgeluiden zoals percussie binnen houden.

Een doorsteek en meer tuinen

Om de openheid van het complex te verbeteren, komt er een doorsteek: vanaf de erekoer aan de Regentschapstraat zal de bezoeker rechtstreeks kunnen doorwandelen via de binnentuin naar de huizen in de Wolstraat. Op deze centrale as komt ook een monumentale trap in de geest van de oorspronkelijke architect die de verbinding maakt tussen het historische gebouw en de nieuwbouw.

De niet-bebouwde zones worden ingericht als zes tuinen, oases van rust en licht die de biodiversiteit verhogen en regenwater laten infiltreren. De erekoer aan de ingang wordt behouden. De leeszaal van de nieuwe bibliotheek zal uitkijken over een wintertuin geïnspireerd op die van de 19de eeuw. Vandaar leidt een verticale tuin via een trap naar de binnentuin met cafetaria en terras. Tot slot wordt er naast de foyer van de historische concertzaal een patio ingericht.

Vooraleer de renovatiewerken starten brengt het Koninklijk Conservatorium Brussel nog een laatste hulde aan de concertzaal met 'See You After The Break'. Tijdens een reeks van 10 concerten kan het publiek een laatste keer genieten van de bijzondere sfeer en uitzonderlijke akoestiek van de concertzaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Koninklijk Conservatorium , restauratie , restauratie monumenten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni