Lovis Corinth schilderde 'Bloemenstilleben' in 1913. De nazi's namen het in Brussel in beslag.

| Lovis Corinth schilderde 'Blumenstilleben' in 1913. De nazi's namen het in Brussel in beslag.

Museum voor Schone Kunsten geeft naziroofkunst terug

© Belga
02/06/2021

Het Museum voor Schone Kunsten van Brussel geeft een schilderij van Lovis Corinth terug aan de Joodse rechthebbenden. Het werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag genomen in Brussel en stond in het museum geseind als roofkunst.

Dat schrijft de krant De Standaard woensdag.

De teruggave van het schilderij 'Blumenstilleben' uit 1913 komt er na een claim van het Berlijnse advocatenkantoor Von Trott zu Solz Lammek, een autoriteit op het vlak van naziroofkunst. Het bureau diende zijn verzoek om teruggave al eind 2016 in, maar het duurde tot nu voor het dossier afgerond werd.

Bevoegde staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine zette er deze week zijn handtekening onder. De PS-politicus zegt dat hij blij is dat het schilderij terug kan naar de ­familie. "Zonder twijfel een klein gebaar", aldus Dermin. "Maar het is een herstel voor een laffe beroving en het toont aan dat we nooit ons geloof in de gerechtigheid mogen verliezen."

De Duitse kunstenaar Lovis Corinth schilderde Blumenstilleben in 1913. Twee jaar eerder had hij een beroerte gekregen, waarna zijn stijl losser werd en hij meer in de richting van het expressionisme evolueerde. Dat zouden de ­nazi’s hem aanrekenen. Toen ze in 1937 de bezem door de Duitse ­musea haalden, gingen 295 van zijn kunstwerken in de ban.

'Blumenstilleben' kwam in ons land terecht via een Joodse familie op de vlucht. Na de bevrijding werd het schilderij in Brussel aangetroffen in een depot waar de nazi's kunst opsloegen. In 1951 werd het afgestaan aan het Museum voor Schone Kunsten van Brussel. Corinth stierf in 1928 aan de gevolgen van een longontsteking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni