Het Brusselse nachtleven wordt erkend als cultureel erfgoed. Dat maakt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) bekend. De clubcultuur treedt met deze erkenning in de voetsporen van onder andere de frietkotcultuur, de valkerij, de beiaardcultuur en de Meiboom die sinds 1308 elk jaar wordt geplant.
Nachtclubs zijn voortaan cultureel erfgoed in Brussel
Onder impuls van de Nachtraad werd de Brusselse clubbingcultuur eerder dit jaar voorgedragen als immaterieel cultureel erfgoed, in de nasleep van de geluidsklachten tegen technotempel Fuse.
“De Brusselse ‘nightlife scene’ is door de jaren heen een onderdeel geworden van de identiteit van de stad”, klinkt het op het kabinet van Persoons.
“De Brusselse nachten bieden Brusselaars en bezoekers niet enkel mogelijkheden om te ontspannen, elkaar te ontmoeten en van muziek te genieten, muziekclubs zijn ook broedplaatsen van kunst en cultuur geworden", gaat het persbericht verder. "Wat in de nacht bruist, heeft impact op de dag. Bovendien heeft het nachtleven ook een grote rechtstreekse en onrechtstreekse economische impact op de stad.”
Twintigtal clubs
Volgens de criteria van de Brusselse nightlife sector (Federatie Brussels By Night, 24hBrussels en Horeca Federatie Brussel) zijn er in Brussel een twintigtal nachtclubs, waaronder bekende namen als Fuse, Mirano, Spirito, La Cabane, Madame Moustache, C12 en Bloody Louis.
“De erkenning van het clubleven staat ons toe haar sociale en culturele roeping te archiveren en te documenteren, onze kennis daaromtrent uit te breiden en zo het verschijnsel op een duurzame manier in het stedelijke nachtlandschap te integreren”, zegt Alya Dirix, coördinator en woordvoerster van de Nachtraad van Brussel.
In de voetsporen van frietkot en valkerij
De clubcultuur treedt met deze erkenning in de voetsporen van de frietkotcultuur, het bloementapijt, de Ommegang, de biercultuur, de valkerij, de beiaardcultuur en de Meiboom die sinds 1308 elk jaar wordt geplant. Die laatste vier worden door Unesco ook erkend als immaterieel cultureel werelderfgoed. Op initiatief van voormalig staatssecretaris Smet werden recent ook witloof en speculaas Brussels culinair cultureel erfgoed.
'Eerder symbolisch'
De erkenning van de Brusselse nachtclubcultuur heeft niet meteen juridische consequenties, aldus een woordvoerder van Persoons.
“Maar ze kadert wel in het werk van de taskforce rond de Brusselse clubcultuur, die rond de centrale vraag draait hoe we de Brusselse clubs duurzaam kunnen bestendigen. Deze erkenning is dus eerder symbolisch, maar wel een belangrijke lijn in dat verhaal, want je onderstreept er het maatschappelijke belang van de hele clubscene mee.”
Toch kan de bescherming van de Brusselse nachtclubcultuur wel opgevat worden als een signaal dat in toekomstige dossiers waarbij de werking van een club in het gedrang komt – denk aan het Fuseverhaal – een argument kan zijn om juridisch uitzonderingen te verlenen.
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.