Na een onderbreking van twee jaar door de coronacrisis, heeft de Ommegang woensdagavond na 21 uur zijn grote comeback gemaakt op de Brusselse Grote Markt. De organisatoren kregen ook eindelijk de gelegenheid om de toevoeging van het spektakel aan de Unesco-werelderfgoedlijst op 10 december 2019 te vieren. Tijdens de tweede voorstelling vrijdag ontvangen de organisatoren officieel een oorkonde die bevestigt dat het historische evenement werelderfgoed is.
Ommegang is terug op Brusselse Grote Markt, voor het eerst als Unesco-werelderfgoed
"Dankzij Unesco is de Ommegang niet meer van ons, maar van de hele Brusselse en Belgische bevolking, en van de hele mensheid," aldus de voorzitter van Ommegang Brussels Events Paul le Grand. "De Belgen uit het noorden en het zuiden van het land komen samen om een moment uit onze geschiedenis te herbeleven, wat hun familiale en sociale afkomst ook is, wat hun professionele achtergrond ook is... Iedereen komt samen om onze cultuur over te brengen aan de wereld. Unesco heeft de deuren daarvoor geopend."
De stoet werd gevormd op het Koningsplein en trok door het stadscentrum via de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, waar een wedstrijd kruisboogschieten werd georganiseerd om te bepalen wie met de gouden pijl de Grote Markt mocht betreden. Aan de Ommegang nemen zowat 1.400 figuranten deel, waaronder een reus van vijf meter hoog. Toeschouwers verzamelden zich op de tribunes met in totaal 2.000 plaatsen en op andere plaatsen op de Grote Markt om het spektakel te aanschouwen.
De Franse acteur François Berléand, zangeres Jo Lemaire en komiek Bert Kruismans namen de vertelling van het spektakel op zich, in respectievelijk het Frans, het Nederlands en het Engels. Ze vertellen hoe keizer Karel V zijn zoon en opvolger, de toekomstige koning Filips II, in 1549 voorstelde aan de gewesten. Tekenaar Nicolas Vadot maakte live schetsen van de ceremonie.
De Ommegang is onderdeel van het Brusselse Renaissance Festival dat plaatsvindt van 18 juni tot 10 juli.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Ommegang , Unesco