Het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark behoort tot de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en heeft meer dan 600.000 werken in huis.

Twee zoekgeraakte kunstwerken opnieuw terecht in Jubelpark

EC
© BRUZZ
29/10/2019

Het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark heeft een glasmedaillon uit hun collectie teruggevonden op een veiling in Haarlem. Een ander werk dook op in een veilinghuis in Keulen. Het museum weet niet exact hoe of wanneer de werken verdwenen waren. "We kunnen onmogelijk alles controleren"

Toevallig tweemaal in één week kreeg het Museum Kunst & Geschiedenis een telefoontje van een kunstkenner. Er lag een werk uit hun collectie te koop op een veiling in het buitenland. Dankzij de attente verzamelaars keert binnenkort een vijzel van naar schatting 30.000 euro terug naar Brussel, net als een glasmedaillon uit de zestiende eeuw. Dat schrijft De Standaard.

“We kunnen niet vaststellen wanneer of hoe die stukken zijn verdwenen”, zegt Philippe Goris van het museum aan BRUZZ, die verantwoordelijk is voor de bruikleen van hun werken. “Wij hebben meer dan 600.000 geregistreerde stukken in onze collectie, maar 99 procent daarvan staat in de reservedepots. Die zijn natuurlijk op slot, maar je kan onmogelijk alles wekelijks controleren.” Hij gokt dat de twee werken ‘een paar jaar geleden’ zijn verdwenen.

Ruiter te paard

Het glasmedaillon werd onderschept op een verkoop van een inboedel in Haarlem. De Antwerpse glaskunstspecialist Joost Caen ontdekte er een set van elf medaillons uit de zestiende eeuw, waarvan het inventarisnummer was doorkrast. De Nederlandse politie heeft alle elf werken in beslag genomen en kwam ermee naar Brussel.

Eén exemplaar blijkt al met zekerheid eigendom van het Jubelpark: het kleinglas ‘Ruiter te paard’, ter grootte van een A4-pagina. Dat werd duidelijk door het werk op te zoeken in een beelddatabank. Over de andere tien buigt het museum zich de komende weken.

De vijzel dook dan weer op in een veilinghuis in Keulen. Het gaat om een bronsgegoten object uit 1553 dat geschat werd op 30.000 euro. Ook die vijzel keert binnenkort terug naar het museum.

'Je kan tijdens een verkoop altijd nagaan of een werk uit onze collectie komt'

Philippe Goris, verantwoordelijke bruikleen (KMKG)

Deze vijzel is voortaan opnieuw te bekijken in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

| Een bronzen vijzel uit 1553 werd onderschept op een veiling in Keulen.

Het is niet de eerste keer dat het Jubelpark verloren werken plotseling boven water ziet komen. Een paar jaar geleden trof diezelfde Joost Caen al enkele glasmedaillons aan op een veiling in Parijs. Een marmeren Romeins hoofd uit de museumcollectie dook dan weer op tijdens een verkoop in Berlijn. Dat bleek al gestolen te zijn in de jaren 70.

De dubbele vondst van afgelopen week noemt Goris wel toevallig. “Bijna al onze werken zijn in wetenschappelijke publicaties vermeld, dus je kan tijdens een verkoop altijd nagaan of een stuk uit onze collectie komt", zegt Goris. "Tenzij het natuurlijk gestolen wordt op bestelling en in een privécollectie verdwijnt, maar dan wordt het geseind via Interpol.”

Het museum is ondertussen bezig aan een digitale inventaris met gedetailleerde kleurenfoto's, om toekomstig opspoorwerk te vergemakkelijken.

Deze glasruit is voortaan opnieuw te bekijken in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

| Deze glasruit is voortaan opnieuw te bekijken in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Jubelpark , Museum Kunst & Geschiedenis , kunstwerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni