Een handgeschreven compositieschets voor een pianosonate van Duits componist Ludwig van Beethoven is zaterdag in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions geveild voor 80.000 euro. Ook een persoonlijk gesigneerd blad door de Hongaarse componist Franz Liszt ging onder de veilinghamer, en wel voor 2.000 euro. Dat meldt het veilinghuis zaterdagnamiddag.
Verloren gewaande compositieschets Van Beethoven geveild voor 80.000 euro
De wereldvermaarde klassieke componist uit Bonn is een van de grootste Duitse componisten. Beethoven volgde van 1792 tot 1794 in Wenen les bij een andere grootmeester, Joseph Haydn. Het is ter ere van Haydn dat Beethoven zijn eerste handgeschreven partituren vervaardigde, de eerste drie pianosonates. Die partituren zijn vandaag nog steeds niet teruggevonden.
Twee losse schetsen ervan zijn echter wel ontdekt, een van die twee schetsen werd in Brussel geveild. Het document stamt uit 1796 en was sinds 1937 spoorloos, gedurende 86 jaar. Het lang verloren gewaande document werd teruggevonden in de privéverzameling van een Brusselse advocaat, die op goede voet stond met het Belgische koningshuis.
Lucien Tonnelier (1860 - 1932), die bijna honderd jaar geleden overleed, was eigenaar van het document. Deze jurist en begenadigd pianist, begeleidde koningin Elisabeth en gaf ook pianoles aan prinses Marie-José van België. Tijdens zijn leven was de man advocaat aan het Hof van Beroep in Brussel. Het document werd teruggevonden door een erfgenaam.
De schets is een muziekblad van 32 x 23 cm met enkele triolengroepen, akkoordnoten en octaven. In de onderste marge staat een met de hand bijgeschreven nota: "4. Satz aus der Beethovenschen Sonate op. 2 n°1 Ihm Jahre 1796 bei Artaria."
Op voorhand werd de waarde van het werk geschat op 50.000 tot 60.000 euro. In dezelfde privéverzameling zat ook een persoonlijk gesigneerd blad door de Hongaarse componist Franz Liszt, met daarop de beginmaten van zijn virtuoze 'Galop Chromatique'. Dat ging voor 2.000 euro van de hand.
Lees meer over: Cultuurnieuws , beethoven