Amal is een reusachtige pop die een reis onderneemt van Turkije naar het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke migratieroute. De makers van Amal willen zo aandacht vragen voor vluchtelingen van over de hele wereld. Woensdag komt ze aan in Brussel.
Reuzin Amal vraagt ook in Brussel aandacht voor vluchtelingen
Lees ook: Let’s all welcome Amal to Brussels
Het parcours is 8.000 kilometer lang en voert haar van Turkije, naar Griekenland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland naar België van waaruit ze verder zal trekken naar het Verenigd Koninkrijk. Amal is een reusachtige pop die een Syrisch meisje van een jaar of 9 voorstelt.
In Brussel zijn er heel wat activiteiten gepland rond de komst van Amal. Bij de Slachthuizen van Anderlecht vindt woensdag een performance plaats. Het gaat om de dansvoorstelling 'Chased’ met Sidi Larbi Cherkaoui als artistiek adviseur. Ook het Kinderkoor van de Munt zal Amal ontmoeten op donderdag, samen met kinderen, artiesten en volwassenen.
Kleine Amal vertegenwoordigt de duizenden kinderen die, net als zij, gevlucht zijn voor oorlog en vervolging en toegang nodig hebben tot onderwijs en essentiële steun om hun leven weer op te bouwen. Ze is het geesteskind van de internationaal gerennomeerde kunstenaar Amir Nizar Zuabi.
De schrijver en regisseur komt van een generatie Palestijnen die is grootgebracht met verhalen over de Nakba (catastrofe in het Arabisch, red.): achtervolgd door verhalen over hoe honderdduizenden Palestijnen uit hun huizen werden verdreven om nooit meer terug te keren, zo schreef The Guardian eerder.
"Omdat de aandacht van de wereld op dit moment elders is, is het belangrijker om het gesprek over de vluchtelingencrisis weer op gang te brengen," schrijft hij op de site van Amal. "Ook is het belangrijk om het discours te veranderen. Ja, vluchtelingen hebben voedsel en dekens nodig, maar ze hebben het ook nodig om gehoord te worden, en ze hebben waardigheid nodig."
Het doel van The Walk is om de aandacht te vestigen op het potentieel van de vluchteling, niet alleen op de schrijnende omstandigheden. Amal is daarom 3,5 meter groot omdat Nizar Zuabi hoopt dat ze mensen onderweg stimuleert om grootser te denken en daarnaar te handelen.
Twee dagen lang zal je de reuzin door Brussel kunnen volgen tijdens een programma waaraan heel wat sociale en culturele organisaties meewerkten, waaronder de Darwich Chair-Bozar, Théâtre National, De Munt, Cie EASTMAN van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, Bozar, Circus zonder handen, P.A.R.T .S, Cultureghem, het Burgerplatform voor Vluchtelingen en verschillende scholen en verenigingen.
Nedjma Hadj Benchelabi van de leerstoel Mahmoud Darwich, genoemd naar de Palestijnse dichter, coördineert de doortocht door Brussel en het artistieke programma in onze stad.
The Walk, 6 & 7/10, www.walkwithamal.org