De Vaartkapoen laat zien dat het veel meer is dan een concertzaal. Het gemeenschapscentrum organiseert buurtcafés op dinsdagavond en gaat samenwerkingen aan met organisaties die lokaal talent in de kijker zetten.
De Vaartkapoen zet in op talentontwikkeling en sociale cohesie
Ook tijdens het nieuwe seizoen wil De Vaartkapoen een belangrijke rol spelen in talentontwikkeling en sociale cohesie in Molenbeek. Naast de dinsdagavondreeks Café Quartier, waar buurtbewoners met elkaar eten, naar muziek luisteren of debatteren, vonden ook een aantal organisaties onderdak onder de vleugels van het gemeenschapscentrum.
Talentontwikkeling
Lokale muzikanten of mediamakers krijgen bij het gemeenschapscentrum een werkruimte en coaching. “Vaak zijn er artiesten of muzikanten die bij ons hun eerste stappen zetten,” zegt Elke Verheyen van de Vaartkapoen. “Ze kunnen bij ons oefenen, en in contact komen met andere mensen uit hun interesseveld, en daardoor doorgroeien. Zo is er sinds enkele maanden het platform Chase, bijvoorbeeld. De groep jonge mediamakers heeft één keer per maand redactievergadering.
"Tijdens O'Quartier kunnen jonge Molenbeekse musikanten gebruik maken van professionele materiaal en coaching," zegt Verheyen. Het fungeert als springplank, waar talenten kunnen doorgroeien in volgende projecten en verder kunnen professionaliseren, rap, hiphop, slambeat. Ook het Forumtheater is een voorbeeld van een succesvol project. Het is een groep vrouwen die eens per week bij ons samenkomt om over moeilijke thema’s te praten, als radicalisering, partnergeweld en armoede. Daar vloeit in december een voorstelling uit voort,” zegt Verheyen.
Sociale cohesie
Elke dinsdag ontmoeten buurtbewoners elkaar tijdens Café Quartier. Na de zomerstop heropent het buurtcafé op dinsdag. Het concept blijft hetzelfde: vanaf 16.30 kunnen moeders met kinderen even een kop thee kunnen drinken, en vanaf 18 uur is er elke dinsdag van de maand een andere activiteit. Zo is er de eerste dinsdag van de maand een Volkskeuken, waar de geëngageerde Nabil Fallah verantwoordelijk is, waar een gedeelte van de opbrengsten naar een goed doel gaat.
De tweede dinsdag draait om participatieve projecten, en tijdens de derde dinsdag van de maand tonen jongeren hun talenten tijdens O’Quartier. Op de laatste dinsdag van de maand zijn er debatten. “We kijken daarbij altijd naar wat er in de buurt leeft. Onlangs bleek dat veel vrouwen zich het hoofd braken over maagverkleiningen. Dat is iets dat heel blijkbaar veel gebeurt, en de vrouwen in de wijk wilden daar meer over weten. We hebben toen een debat georganiseerd over dat onderwerp.”
Meer info: De Vaartkapoen
Lees meer over: culture
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.