Brussel telt veertien cafés meer dan in 2015. Met die toename doet de hoofdstad het beduidend beter dan de rest van het land. In Oost-Vlaanderen moesten in diezelfde periode maar liefst 397 kroegen de deuren sluiten. De reden voor het Brusselse succes is volgens zelfstandigenorganisatie Unizo de toename aan verkeersvrije zones.
Enkel in Brussel stijgt aantal cafés
“Er wordt vaak gezegd dat de winkels in verkeersvrije zones verdwijnen, en dat klopt. Maar daar tegenover staat wel dat er vaak horeca in de plaats komt", zegt Anton Van Assche van zelfstandigenorganisatie Unizo aan Het Nieuwsblad.
"Dat merk je bijvoorbeeld op het Sint-Goriksplein of het Fernand Cocqplein. Die trend is prachtig voor de Brusselse horecasector die na de aanslagen van 2016 toch zware klappen te verduren kreeg."
Café Flora
Een van de veertien zaken die er de laatste vier jaar bijkwamen, is Café Flora aan het Sint-Gillisvoorplein. Uitbater Thomas Boeri startte de zaak nog voor de zomer op met vriend Pascal Kasongo. “Het is altijd een risico om een bar te openen, maar de locatie doet veel”, aldus Boeri.
“Dit historische gebouw stond lang leeg tot we er vorig jaar een pop-upbar startten. Dat was zo’n succes dat we besloten om een blijvend café te openen. Dat Brussel het goed doet op het vlak van horeca verbaast me niet. Alleen al binnen mijn vriendenkring namen mensen het risico om liefst vier nieuwe bars te openen.”
Bestellen aan de toog
Een andere mogelijke verklaring die Van Assche van Unizo aanhaalt voor de positieve horeca-evolutie in Brussel is de verandering van het zakenmodel. “Tegenwoordig is het de logica zelve dat klanten de drank zelf gaan halen aan de toog”, luidt het.
“Dat zie je veel in het Brusselse. Het zorgt ook voor een besparing van personeelskosten. In steden heeft dit systeem gemakkelijker zijn weg gevonden dan in kleinere gemeenten", aldus Van Assche nog.
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Samenleving , cafés , verkeersvrije zone
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.