Het speerpunt van de Brusselse gastronomie, de friet, is niet gespaard gebleven van de coronacrisis. In theorie mogen de frietkoten wel open blijven, maar de praktijk is anders. Deze vier adresjes voorzien je wel nog van je geliefde portie.
Frieten door dik en dun: deze frituren zijn open
Patatak by Dewez
Met zijn bintjes van lokale producenten uit Genappe is Patatak een modelzaak in de frietenbusiness. Porties kosten 3 of 5 euro, saus inbegrepen. Er zijn ook veganistische opties: zoete aardappelen gebakken in plantaardige olie (4 en 6 euro, inclusief saus), zelfgemaakte sauzen (zoals de ketchup van bieten en balsamico) of fricassee van champignons die recht van de Kuregemse kelders komen, geserveerd met groenten zoals selder en butternut. Deze plek, die zich momenteel weliswaar heeft omgevormd tot een take-away, blijft zichzelf vernieuwen, bijvoorbeeld met de nieuwe frikadellen op basis van Wesh’Groseille-bier van microbrouwerij Beerstorming uit Sint-Gillis. De liefde voor ambachtelijk bier blijkt ook uit de eigenzinnige drankkaart.
Sint-Gillisvoorplein 31, Sint-Gillis, www.patatak.be (ook via Deliveroo)
wo > vr, 17 > 21.00, za & zo, 12 > 21.00
Friterie Tabora
In centrum Brussel is Friterie Tabora een vaste waarde bij nachtuilen vanwege zijn toegeeflijke openingsuren: om 6 uur ‘s ochtends kan je er doorgaans nog terecht voor een ochtendsnack. Maar in deze tijden ziet het frietkot zich gedwongen om om 22 uur de deuren te sluiten. Maar niet getreurd, de basiswaarden van dit adresje blijven intact: de frieten worden à la minute gesneden en de sauzenkaart is hallucinant (de grootste keus van de hoofdstad, als je het ons vraagt). Uiteraard kan je niet langer samentroepen in de kleine winkel, maar sta je braafjes in de rij, met respect voor de regels van social distancing. Je betaalt met bancontact of via de cashmachine, die het risico op besmetting helpt te verkleinen. Een pak frieten kost 2,50 euro (klein), 3 euro (medium) of 3,50 euro (groot).
Taborastraat 2, Brussel, ma > zo,10 > 22.00
Broebbeleir
Broebbeleir is een succesverhaal dat zich afspeelt op vier verschillende plaatsen in de hoofdstad. In de Marollen bestel je via een schuifraam. In Jette eet je niet langer een hamburger ter plaatse, maar haal je hem af aan de take-away. Je kan hier een pak frieten komen halen voor 3 euro (+ 1 euro voor de saus). De frietjes worden ter plaatse gesneden, zoals je zelf kan zien. De frieten worden hier, geheel à l’ancienne, tweemaal gebakken in kokend rundsvet. Het is een goed idee om op voorhand even te bellen, zodat je niet te lang hoeft te wachten. De uitgebreide speciaalbierkaart is een mooi extraatje: Orval, Triple d’Anvers en verschillende pareltjes van Brasserie de la Senne.
Dieleghemsesteenweg 140, Jette, 02-375.95.30, www.broebbeleir.be (ook via Uber Eats, Deliveroo). Andere vestigingen in Ukkel, Sint-Gillis en op het Vossenplein in Brussel-Stad, ma > zo, 12 > 14.00 & 18 > 22.00
Tram de Boitsfort
Frietkoten liggen vaak niet in de hoogste schuif bij gemeentebesturen. Hoe anders is het in Watermaal-Bosvoorde, waar de gemeente in 2013 een frietkot bouwde in een oude tramwagon op het Payfaplein. Al zeven jaar bewijst dit concept dat het zowel duurzaam als enorm populair is. Beter nog: in deze crisistijd lijken de banden met de naaste buren nog sterker geworden. Dat bevestigt Bertrand Balasi, die spreekt van een ongezien succes. De oude MIVB-wagon van 14 meter lang ziet er dan ook geweldig uit, en binnenin worden frieten gebakken met metier: groot, gesneden met de hand, en uiteraard dubbel gebakken in rundsvet dat elke dag vervangen wordt (cruciaal!). De pakjes van 2 en van 3 euro zijn heerlijk, net als de burgers en de sauzen (zoals verschillende mayonaises, barbecuesaus en tartaar).
Andrée Payfa-Fosseprezplein, Watermaal-Bosvoorde, 02-675.82.91, www.letramdeboitsfort.be (ook via Uber Eats, Deliveroo)
ma 11.30 > 22.00, wo > zo, 11.30 > 22.00
Waarschuwing: Maison Antoine, Friterie de la Chapelle, Frit’Flagey… Dat al deze frietkoten gesloten zijn, is een zware klap. Maar gesloten betekent niet verlaten. We weten bijvoorbeeld dat het frietkot op het Flageyplein zijn activiteiten heeft opgeschort omdat de uitbaters merkten dat hun aanwezigheid niet bevorderlijk was voor de burgerzin van hun klanten.
Lees meer over: Resto & Bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.