Het Amerikaanse steakhouseconcept is in Europa lang gemonopoliseerd geweest door goedkope restaurantketens die er een massamarktimago aan hebben gegeven. In het huidige tijdperk van de food mania, is het maar normaal dat het steakhouse zich ook wat hoogstaander gaat profileren. En dat is precies wat Colonel, een adres dat onlangs opende in de Jean Stasstraat, doet.
Resto: Colonel
De plek is indrukwekkend: in de eerste plaats door het industriële decor, met zijn ruwe plafond, metalen roosters en naakte bakstenen. Over de lengte van de zaal zit een open keuken met een magnifieke Josper-oven.
Binnenkomen doe je aan een slagerstoonbank, die wat breekt met het stijlvolle uitzicht van het pand, dat nu al zijn publiek heeft gevonden. Aan die toog, versierd met slingers gedroogde worsten, kom je je côte à l’os uitkiezen. De knipoog naar een slagerij werkt uitstekend: je krijgt het water in de mond van het uitgestalde vlees en tezelfdertijd kun je je eigen stuk uitkiezen.
Wij opteerden voor een entrecote van 300 gram Black Angus US (€30,20). Opgediend als tagliata, als fijne, gelijkmatige sneetjes, was het een van de beste stukken vlees die we al hebben gegeten: mals en boterig. Bijzonder aangenaam was ook het feit dat het personeel ons nauwkeurig op de hoogte bracht van de duur van de bereiding, én de kwaliteit van wat naast het vlees werd geserveerd: gekruide vleesjus, gemengde salade, een purée aveyronnaise (op basis van aardappelpuree en kaas), en nieuwe aardappelen met roze look.
Een meesterlijke zet van de eigenaars was het inhuren van een echte chef, Benjamin Laborie (van Bowery). De vraag die zich dan stelt: waarom geen vier sterren? Dat is helaas een kwestie van details: een kaart die Les Pierres Sèches van Yves Cuilleron 2011 aanprijst, maar een fles uit 2012 bovenhaalt; een œuf cocotte dat we graag loperig hadden gehad in plaats van als omelet; en, ten slotte, de ‘Sorbet Colonel’, die teleurstellend slap en aangelengd werd geserveerd. Maar die enkele teleurstellingen maken ons niet minder enthousiast over de plek: hier keren we snel terug!
open: di > za van 12 > 14.30 & 19 > 23.00
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.