Twintig jaar is een aanzienlijke leeftijd voor een club. Zeker als die dan nog eens in het hartje van een woonwijk gevestigd is. Maar Fuse is doorheen de jaren een deel geworden van het leven in de Marollen. Zij het dan van het nachtelijke luik. De internationaal gelauwerde technotempel viert zijn verjaardag, gespreid over drie weekends, met trots. Grote baas Nick Ramoudt kijkt met ons terug en vooruit.
20 jaar Fuse: 'Drie generaties clubbers'
Wanneer men met de - officieel - managing director van Fuse praat, gebruik men best nooit het woord “discotheek”. Wat de technoclub brengt valt niet te verwarren met de amusementsparadijzen waar men de show komt stelen, opgejaagd wordt door klank- en lichteffecten of de polonaise zal dansen. Men komt er om muziek te beleven. En dat is in heel de geschiedenis van Fuse nooit anders geweest.
Nick Ramoudt: "Oprichter Peter Decuypere was een visionair man. Hij was de eerste in België die het aandurfde om buitenlandse artiesten naar Brussel te laten komen. Toen bestond er ook nog geen internet en was dat allemaal zo simpel niet. Hij deed gelukkig wel die moeite en zonder het te beseffen heeft hij eigenlijk een concertzaal voor technomuziek gecreëerd."
Vele internationale artiesten spelen enorm graag in Fuse. Komt dat ook door de integriteit die jullie voor technomuziek hebben?
Ramoudt: "De club zelf bestaat maar uit vier muren en een geluidssysteem. Dat doet er niet veel toe. Het zijn vooral de mensen op de dansvloer die de sfeer maken. In het dagelijkse leven houden Belgen zich gedeisd, maar als het op feesten aankomt dan scoren we bij de beteren. Elektronische muziek leeft hier ook al langer dan in veel andere landen. Deejays merken dat. Hier kunnen ze vaak oudere of meer obscure dingen opleggen omdat het publiek die dingen ook vaak kent en apprecieert."
Op de affiche voor 20 Years Fuse staan klassebakken als Richie Hawtin, Josh Wink en Sven Väth. Wat is hun band met Fuse?
Ramoudt: "Het zijn alledrie namen die al heel lang mee draaien in de scene. Iemand als Hawtin krijgt per weekend een tiental aanvragen om ergens te spelen. Dat hij om de twee jaar naar Fuse komt toont wel aan dat het hier niet zo slecht zal zijn (lacht). Ik geloof ook niet dat hij ooit in een andere Belgische club gespeeld heeft. Sven Väth komt hier ook graag. Hij legt dan een plaat op en springt dan het publiek in mee te feesten. We zijn hem ooit ook eens kwijt geraakt in Brussel. Hoe ging ik dat toen moeten uitleggen aan zijn manager?" (lacht)
Ook veel aandacht voor de jongere generatie met dj’s als Nina Kraviz, Ben Klock en doP.
Ramoudt: "Voor Nina is het heel snel gegaan. Haar eerste sessie hier vier jaar terug vond ik niet zo goed. Gelukkig heeft Pierre (vaste huisdeejay sinds jaar en dag, red.) me overtuigd om haar terug te boeken. Nu weet ze als geen ander de dansvloer te bespelen. Ben Klock hadden we voor de eerste keer te gast in 2003. Daar kwam toen 300 man op af. Nu vult die man op z’n eentje zalen."
Wat verwacht je zelf van deze verjaardagseditie?
Ramoudt: "Ik denk dat we nu drie generaties clubbers hebben overspand. En ik hoop dat ook de bezoekers van die eerste generatie nog eens zullen afzakken. En verder dat het publiek helemaal pretentieloos van de muziek komt genieten. Ogen dicht en je laten gaan. Dat is de essentie van Fuse."
Vrijdag 18 april is Fuse-dag op FM Brussel met gratis tickets en dj-sets
Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.